ZDRAVLJE ŽENE

Prehrana u trudnoći: Kako izbjeći rizike pravilnim odabirom namirnica?

freepik

freepik

Tijekom trudnoće svaka odluka o prehrani ima veći značaj. Osim što želimo osigurati dovoljan unos nutrijenata za pravilan rast i razvoj djeteta, jednako je važno znati koje namirnice mogu predstavljati rizik. Stoga se svaka trudnica suočava s dvojbama jer neke namirnice koje inače smatramo zdravima, u trudnoći mogu postati rizične ako nisu pravilno obrađene.

U nastavku donosimo popis ključnih smjernica i namirnica koje je najbolje izbjegavati u trudnoći, odnosno kako moraju biti pripremljene da bi bile sigurne za dijete.

Izbjegavajte ribu s visokim udjelom žive

Pojedine vrste morske ribe sadrže visoke razine žive koja može štetno djelovati na razvoj živčanog sustava fetusa. Zato nutricionisti preporučuju da trudnice izbjegavaju tunu bigeye, kraljevsku skušu, sabljarku i morskog psa.

No to ne znači da se trebate u trudnoći odreći (morske) ribe. Postoje sigurne riblje opcije koje možete uvrstiti u svoj jelovnik bez straha a to su: losos, sardine, pastrva, oslić, haringa, som, konzervirana tuna light (u ograničenim količinama od maksimalno 2–3 porcije tjedno).

Izbjegavajte sirove ili nedovoljno kuhane morske plodove

Sirovi plodovi mora poput sushija ili školjaka mogu sadržavati bakterije i viruse koji su opasni za trudnice. No postoji rješenje a to je da ribu kuhate do unutarnje temperature od 63?°C, a možete jesti i školjke no pripazite da su se njihove ljuske otvorile tijekom kuhanja.

Rizici sirovog mesa, jaja i gotovih mesnih proizvoda

U trudnoći tijelo je osjetljivije na bakterije poput listerije i salmonele. Stoga bi bilo dobro izbjegavati nekuhane paštete i mesne namaze, neprokuhane kobasice i hrenovke, jela sa sirovim jajima (neke vrste kolača i sirova tijesta).

Vodič za svaku ženu – na što obratiti pažnju pri odabiru ginekologa?

Nepasterizirani mliječni proizvodi

Mnogi mliječni proizvodi s niskim udjelom masti mogu biti zdrav dio vaše prehrane tijekom trudnoće. To uključuje obrano mlijeko, mozzarellu i svježi sir. No bilo bi dobro pokušati izbjeći sve što sadrži nepasterizirano mlijeko, jer može sadržavati štetne bakterije. Zato pripazite na unos mekanih sireve kao što su brie, feta i plavi sirevi.

Važno je napomenuti da pročitate i deklaraciju jer ako su napravljeni od pasteriziranog mlijeka sasvim su sigurni.

Operite svo voće i povrće

Ovo bismo trebali činiti i inače no svakako više pripazite u trudnoći jer sirovo povrće i voće može sadržavati bakterije s tla. Obavezno ih perite prije konzumacije. Bilo bi dobro izbjegavati sirove klice.

Ograničite kofein

Preporučeni maksimalni unos kofeina u trudnoći je do 200 mg dnevno. Da biste se lakše snalazili, pojasnit ćemo da to odgovara 1 šalici kave ili 2 šalicama čaja.

Budite oprezni s biljnim čajevima

Mnoge biljke nisu dovoljno istražene pa se ne preporučuju bez prethodne konzultacije s liječnikom, čak ni čajevi „za trudnice“.

Alkohol – nikako

Ovdje nikakve sumnje nema – ne postoji sigurna ni dopuštena količina alkohola u trudnoći. Alkohol povećava rizik od spontanog pobačaja, mrtvorođenosti i sindroma alkoholnog fetusa koji može uzrokovati fizičke i mentalne poteškoće kod djeteta.

Muku mučite s nakupljanjem kilograma u perimenopauzi? Proteini bi mogli biti vaš tajni saveznik

Briga o prehrani tijekom trudnoće nije samo odgovornost prema svom tijelu; to je i prvi znak brige prema djetetu. Izbjegavanjem rizičnih namirnica i odabirom sigurnih i hranjivih alternativa, stvarate temelje za zdrav početak života svog djeteta. Male svakodnevne odluke, poput pranja voća ili izbjegavanja sirove ribe, mogu imati velik utjecaj na zdravlje. Neće vam to biti teško ako na umu imate da činite dobro i sebi i svom djetetu.

Dijana K.M.

 


Podijeli: Facebook Twiter