jednostavno

Pravilan raspored: Evo koje namirnice treba slagati na koju policu hladnjaka

Shutterstock

Shutterstock

Zdrava prehrana nije samo izbor i priprema namirnica; ona ovisi i o tome na koji način čuvamo hranu. Nepravilno skladištenje može povećati rizik od kontaminacije bakterijama, a to može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Uz nekoliko jednostavnih pravila, koje vam donosimo u nastavku, možete značajno produljiti svježinu hrane i osigurati da obroci koje jedete budu sigurni za vas i vašu obitelj.

Slijedite ovih pet važnih pravila:

1. Temperaturu u hladnjaku držite na 5°C ili niže.

Čuvanje hrane na nižoj temperaturi u hladnjaku usporava rast bakterija. Temperatura između 5°C i 63°C naziva se „zona opasnosti“, jer količina bakterija na hrani može značajno narasti. Savjet više: brojevi na termostatu hladnjaka ne prikazuju nužno točnu temperaturu. Stoga za precizno mjerenje upotrijebite termometar za hladnjak bez žive, koji ćete postaviti na donju policu iznad ladice za salatu.

Držite vrata hladnjaka zatvorena. Temperatura u hladnjaku porast će ako vrata ostavite otvorena duže vrijeme.

Ne stavljajte vruću hranu u hladnjak. Ostavite hranu da se ohladi na sobnoj temperaturi jer ako vruću hranu stavite u hladnjak, podići ćete temperaturu u njemu, a to pogoduje razvoju bakterija.

2. Nemojte pretrpavati hladnjak.

Naime, velika količina namirnica uguranih u hladnjak može spriječiti kruženje hladnog zraka. U tim okolnostima, hladan zrak možda neće uspjeti doći do svih namirnica pa dio njih neće biti pravilno ohlađen.

3. Određena hrana na određenu policu. 

Postoji jednostavno pravilo koje kaže – ono što je spremno za konzumaciju ide na srednje i gornje police a ono što zahtijeva pripremu na donju policu. No da ipak preciziramo:

Gornja polica: ostaci hrane, mliječni proizvodi, jaja

Srednja polica: kuhani obroci, suhomesnati proizvodi

Donja polica: sirovo meso, riba (obavezno prije stavljanja u hladnjak rasporediti u zatvorene posude)

Vrata hladnjaka: sokovi, začini, kečap – ne mlijeko jer su vrata toplija

Ladice: povrće i voće (pripazite da ih spremate u odvojenim ladicama, jer voće ispušta plinove koji mogu ubrzati kvarenje povrća)

Stavite ostatke hrane u hladnjak unutar dva sata.

Ako nakon obroka ostane hrane, stavite je u hladnjak unutar dva sata od kuhanja. Podijelite hranu na manje porcije i stavite je u plitke posude kako bi se brže ohladila. Ostaci kuhane riže smatraju se visokorizičnim i moraju se ohladiti i staviti u hladnjak unutar jednog sata. Kada želite ohladiti puricu ili drugi veliki komad mesa, uklanjanje nogu pomoći će da se pečenka brže ohladi. Stavite ostatke u čistu, poklopljenu posudu kako biste spriječili unakrsnu kontaminaciju. Bacite svu visokorizičnu hranu koja je bila izvan hladnjaka više od dva sata. Ostatke pojedite unutar tri dana.

5. Zadnje ali zlatno pravilo

I za kraj donosimo zlatno pravilo koje uvijek vrijedi: ako vam hrana nakon čuvanja u hladnjaku izgleda sumnjivog, bilo zbog teksture ili mirisa, bez imalo razmišljanja bacite i izbjegnite probleme sa zdravljem.

Dijana K.M.


Podijeli: Facebook Twiter