freepik
One su crvene, sočne i zavodljivo sjajne; i nisu samo ukusne već su i prave male zdravstvene bombe! Osim što nas osvajaju okusom, pune su nutrijenata koji čuvaju srce, kožu i imunitet. Iako su zapravo voće, a ne povrće, one su moćan saveznik u borbi protiv bolesti.
Rajčice su glavni prehrambeni izvor antioksidansa likopena, koji je povezan s brojnim zdravstvenim koristima, među kojima je smanjen rizik od srčanih bolesti i raka ali i očuvanje ljepote kože. Porijeklom su iz Južne Amerike te se, iako botanički pripadaju voću, najčešće konzumiraju i pripremaju kao povrće. Bogate su vitaminom C, kalijem, folatom i vitaminom K. U zrelom stadiju najčešće su crvene boje, no mogu biti i žute, narančaste, zelene ili ljubičaste.
Sadržaj vode u rajčicama iznosi oko 95 %, dok ostatak čine ugljikohidrati i vlakna. U 100 grama sirove rajčice nalazimo samo 18 kalorija. Osim toga na istu količinu dolazi i 0,9 grama proteina, 3,9 grama ugljikohidrata, 1,2 g vlakana, 0,2 g masti te velike doze vitamina i minerala. Evo detalja:
No ovdje nije kraj bogatstvu rajčica. One sadržavaju snažne i važne biljne spojeve:
Rajčice mogu smanjiti LDL kolesterol, upale i oksidativni stres te poboljšati funkciju krvnih žila.
Istraživanja povezuju konzumaciju rajčica s nižim rizikom od raka prostate, pluća, želuca i dojke, što se pripisuje visokom udjelu likopena.
10 razloga zašto trebate jesti mladi luk i recept kojem nećete odoljeti
Rajčice imaju značajan utjecaj na zdravlje i izgled kože:
Ipak moramo napomenuti da prije nanošenja na kožu svakako napravite test osjetljivosti. Isto tako ne zaboravite da rajčice nisu zamjena za kremu sa zaštitnim faktorom (SPF).
Industrijski uzgojene rajčice često se beru zelene i dozrijevaju uz pomoć etilenskog plina, što može umanjiti okus i nutritivne vrijednosti. Lokalno uzgojene rajčice koje prirodno sazrijevaju imaju puniji okus.
Ovaj omiljeni začin ima snažno protuupalno djelovanje, tvrde stručnjaci
Rajčice su kao superjunaci među povrćem (ili voćem, ovisno koga pitate). Čuvat će vaše srce, njegovati kožu i donijeti vam čitav niz vrijednih minerala i vitamina. U salati, umaku, kuhane, sušene ili samo posoljene, lako ćete ih uvrstiti na svoj ljetni jelovnik.
Dijana K.M.