Kako potaknuti dijete da jede povrće? Trikovi kojima ćete izbjeći borbu i suze

freepik

freepik

Roditelji se generacijama pitaju isto – kako natjerati djecu da jedu više povrća? I nije to problem samo zapadnog svijeta. I u Hrvatskoj većina osmogodišnjaka ne konzumira dovoljno voća i povrća, navodi se u rezultatima istraživanja Europske inicijative praćenja debljine u djece CroCOSI.

No rješenje nije u prisiljavanju nego u uključivanju. Djeca, naime, lakše prihvaćaju povrće kad su uključena u procese od kupovine do kuhanja. Dopustite im stoga da sami odaberu koje povrće žele probati, neka ga peru, prebrojavaju, miješaju i (ako su dovoljno veliki da pod vašom kontrolom mogu koristiti nož) režu. Uključivanje u pripremu povećava vjerojatnost da će htjeti kušati ono što su sami pripremili.

Moglo bi vam pomoći istraživanje koje je pokazalo da djeca preferiraju povrće koje je kuhano na pari ili lagano pečeno, jer zadržava svoju hrskavost i okus. Priprema kod kuće može biti jednostavna i zabavna a možda i vi otkrijete neke nove omiljene vrste „zelenjave“.

U nastavku donosimo praktične i lako provedive ideje za pripremu ukusnog povrća;

Pečeno povrće – jednostavno i ukusno

  • Zagrijte pećnicu na 220 °C.
  • Nasjeckajte povrće, premažite maslinovim uljem i začinite.
  • Pecite dok ne omekša i lagano se zapeče (ovisno o vrsti).

Povrće na pari s bijelim umakom (ili sa sirom)

  • Ovaj recept donosi bogatiji okus i realno je očekivati da će djeci biti prihvatljiviji.
  • Povrće koje ste zajedno odabrali skuhajte na pari, a za umak na 2 žlice maslaca zapržite 2 žlice brašna, zalijte 1 šalicom mlijeka, te dodajte sol, papar i ribani sir po želji.

Znate li koliko je rajčica zdrava? Štiti zdravlje srca i kože, ali i prevenira rak

Zeleni smoothie

Ovo je nešto što bi vašoj djeci moglo biti stvarno zanimljivo. Uz to je riječ o zdravom i brzom obroku:

  • Osnovni sastojci: špinat, jabuke, naranča, limun, krastavac, mrkva, banana, bobičasto voće.

Savjet: prvo miksajte tekućinu i lisnato povrće, a potom dodajte ostalo po želji. Djecu svakako uključite u odabir sastojaka a za bolji okus dodajte malo meda.

Još nekoliko ideja:

  • Poslužite šarene štapiće narezane mrkve, paprike, krastavaca i brokule uz umak od grčkog jogurta.
  • Wok jela i juhe – umaci i temeljci obogaćuju okus, a djeca lakše prihvaćaju povrće.
  • Edamame (sojine mahune) – bogate su proteinima, a djeci zabavne za konzumaciju.
  • Domaći umaci – rajčica, paprika, luk i začini uz tortilje čine povrće uzbudljivim.

Još sedam velikih motivacija za male buduće ljubitelje povrća

  1. Kupujte sezonsko povrće – svježije je i povoljnije.
  2. Istražujte zajedno nove vrste povrća.
  3. Posadite vlastiti mali vrt na balkonu – uključite djecu u brigu o biljkama.
  4. Budite im uzor – neka vide da i vi uživate u povrću.
  5. Ne forsirajte – nudite, ali bez prisile.
  6. Uvedite simbolične nagrade za kušanje nečeg novog.
  7. Komunicirajte – objasnite zašto uvodite promjene u prehrani.

Uvođenje povrća u dječju prehranu ne mora biti borba koja će vas iscrpiti a djecu razljutiti. Kada djeca postanu mali pomagači u kuhinji i dobiju priliku sudjelovati u izboru i pripremi hrane, povrće im postaje zanimljivije – pa čak i ukusnije.

Jedu ih svaki dan i žive preko 100 godina - tajna dugovječnosti krije se u ovim namirnicama

Pristupite tom izazovu kao prilici za zajedničko istraživanje okusa, razvoj zdravih navika i jačanje obiteljskih veza kroz kuhanje. Umjesto borbe za svaki zalogaj, stvorite zajednički ritual kuhanja koji će povezivati cijelu obitelj i pritom potaknuti zdravije prehrambene navike. Tako male promjene mogu imati velik utjecaj na dugoročno zdravlje vašeg djeteta, a to je cilj kojeg vrijedi imati na umu i koji će vas malim koracima voditi do uspjeha.

Dijana K.M. 

 


Podijeli: Facebook Twiter