jedi zdravo

10 razloga zašto trebate jesti mladi luk i recept kojem nećete odoljeti

freepik

freepik

Mladi luk, poznat i kao proljetni luk pripada skupini Allium, zajedno s lukom, češnjakom, ljutikom i vlascem. Ova niskokalorična namirnica bogata je vitaminima i mineralima, a posebno je cijenjena u kineskoj kuhinji no vrlo je rasprostranjena i kod nas.

Bijela stabljika i zeleni listovi mladog luka su jestivi i mogu se konzumirati sirovi ili kuhani. Mladi luk ima blaži okus od običnog crvenog luka, a osim što je odličnog okusa, donosi i čitav niz benefita  za naše zdravlje, koje donosimo u nastavku:

10 razloga zašto trebate jesti mladi luk

1. Jača imunitet

Pola šalice mladog luka zadovoljava dnevne potrebe vitamina C kod odraslih osoba, podržava funkciju bijelih krvnih stanica te potiče apsorpciju željeza.

2. Održava zdravlje srca

Mladi luk pomaže u regulaciji krvnog tlaka, snižava LDL (loš kolesterol) te povećava HDL (dobar kolesterol).

3. Ublažava grčeve u mišićima

Sadrži magnezij, ključan za pravilnu funkciju mišića i oporavak nakon tjelesne aktivnosti.

4. Ublažava zatvor

Vlakna u mladom luku podržavaju redovitu probavu i sprječavaju probavne smetnje poput nadutosti i konstipacije.

Vaše srce voli ove namirnice – što trebate jesti za zdravlje krvnih žila?

5. Jača zglobove i kosti

Kalcij i kalij u mladom luku podupiru gustoću kostiju te mogu pomoći kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.

6. Pomaže kod infekcija mokraćnog sustava

Vitamin C djeluje protuupalno i potiče eliminaciju bakterija iz mokraćnog sustava.

7. Pomaže u liječenju anemije

Potiče apsorpciju željeza i sintezu crvenih krvnih stanica, čime doprinosi boljoj opskrbi tijela kisikom.

8. Smanjuje upale kože

Aminokiseline i antioksidansi u mladom luku ublažavaju iritacije kože, smanjuju akne, ožiljke i hiperpigmentacije.

9. Smanjuje rizik od raka

Prirodna vlakna i bioflavonoidi u mladom luku djeluju preventivno na rak debelog crijeva, dojke, gušterače i probavnog sustava.

10. Podržava mršavljenje

Vlakna usporavaju probavu, smanjuju apetit i reguliraju razinu glukoze i masti u krvi.

Jeste li probali ovu salatu od mladog luka?

Mladi luk koristi se diljem svijeta u pripremi salata, juha, jela iz woka i raznih jela od povrća. U nastavku donosimo recept za naš redakcijski favorit – salatu od mladog luka s vrhnjem i šunkom:

Potrebno vam je:

  • Svežanj mladog luka
  • 3 krumpira
  • 3 jaja
  • 15 dkg sira (gouda, ementaler)
  • 15 dkg kuhane šunke
  • 200 ml čvrstog jogurta
  • 200 ml kiselog vrhnja
  • 2 žlice majoneze
  • Sol, papar, ostali začini po želji

Priprema: skuhajte jaja i krumpir u ljusci, ohlađeno očistite i narežite na ploške. Sir i šunku naribajte a mladi luk operite i nasjeckajte. Posebno pripremite umak – pomiješajte jogurt, vrhnje i majonezu , dodajte papar i sol. U veću posudu slažite redom: sir, umak, šunka, umak, krumpir, umak, jaja, umak, mladi luk, umak. Dobro ohladite prije posluživanja.

Vrijeme je za šparoge! Pune nutrijenata, štite zdravlje i jednostavno se pripremaju

Nutritivna vrijednost mladog luka

Mladi luk obiluje esencijalnim vitaminima (A, C, K, B9 i B6) te mineralima poput kalcija, željeza, cinka i kalija. Biljni spojevi poput flavonoida posjeduju snažna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva koja potiču detoksikaciju jetre.

Mladi luk obogaćuje jela okusom i aromom, a pritom je i prava riznica zdravlja. Bogat je vitaminima, mineralima i biljnim antioksidansima koji podupiru imunitet, zdravlje srca i kostiju, probavu te čak djeluju preventivno protiv raka. Odlični razlozi da već u idućem posjetu tržnici ili trgovini nabavite svežanj ove zdrave namirnice.

Dijana K.M. 


Podijeli: Facebook Twiter