freepik
Mladi luk, poznat i kao proljetni luk pripada skupini Allium, zajedno s lukom, češnjakom, ljutikom i vlascem. Ova niskokalorična namirnica bogata je vitaminima i mineralima, a posebno je cijenjena u kineskoj kuhinji no vrlo je rasprostranjena i kod nas.
Bijela stabljika i zeleni listovi mladog luka su jestivi i mogu se konzumirati sirovi ili kuhani. Mladi luk ima blaži okus od običnog crvenog luka, a osim što je odličnog okusa, donosi i čitav niz benefita za naše zdravlje, koje donosimo u nastavku:
1. Jača imunitet
Pola šalice mladog luka zadovoljava dnevne potrebe vitamina C kod odraslih osoba, podržava funkciju bijelih krvnih stanica te potiče apsorpciju željeza.
2. Održava zdravlje srca
Mladi luk pomaže u regulaciji krvnog tlaka, snižava LDL (loš kolesterol) te povećava HDL (dobar kolesterol).
3. Ublažava grčeve u mišićima
Sadrži magnezij, ključan za pravilnu funkciju mišića i oporavak nakon tjelesne aktivnosti.
4. Ublažava zatvor
Vlakna u mladom luku podržavaju redovitu probavu i sprječavaju probavne smetnje poput nadutosti i konstipacije.
Vaše srce voli ove namirnice – što trebate jesti za zdravlje krvnih žila?
5. Jača zglobove i kosti
Kalcij i kalij u mladom luku podupiru gustoću kostiju te mogu pomoći kod reumatoidnog artritisa i osteoartritisa.
6. Pomaže kod infekcija mokraćnog sustava
Vitamin C djeluje protuupalno i potiče eliminaciju bakterija iz mokraćnog sustava.
7. Pomaže u liječenju anemije
Potiče apsorpciju željeza i sintezu crvenih krvnih stanica, čime doprinosi boljoj opskrbi tijela kisikom.
8. Smanjuje upale kože
Aminokiseline i antioksidansi u mladom luku ublažavaju iritacije kože, smanjuju akne, ožiljke i hiperpigmentacije.
9. Smanjuje rizik od raka
Prirodna vlakna i bioflavonoidi u mladom luku djeluju preventivno na rak debelog crijeva, dojke, gušterače i probavnog sustava.
10. Podržava mršavljenje
Vlakna usporavaju probavu, smanjuju apetit i reguliraju razinu glukoze i masti u krvi.
Mladi luk koristi se diljem svijeta u pripremi salata, juha, jela iz woka i raznih jela od povrća. U nastavku donosimo recept za naš redakcijski favorit – salatu od mladog luka s vrhnjem i šunkom:
Potrebno vam je:
Priprema: skuhajte jaja i krumpir u ljusci, ohlađeno očistite i narežite na ploške. Sir i šunku naribajte a mladi luk operite i nasjeckajte. Posebno pripremite umak – pomiješajte jogurt, vrhnje i majonezu , dodajte papar i sol. U veću posudu slažite redom: sir, umak, šunka, umak, krumpir, umak, jaja, umak, mladi luk, umak. Dobro ohladite prije posluživanja.
Vrijeme je za šparoge! Pune nutrijenata, štite zdravlje i jednostavno se pripremaju
Mladi luk obiluje esencijalnim vitaminima (A, C, K, B9 i B6) te mineralima poput kalcija, željeza, cinka i kalija. Biljni spojevi poput flavonoida posjeduju snažna antioksidativna, protuupalna i antimikrobna svojstva koja potiču detoksikaciju jetre.
Mladi luk obogaćuje jela okusom i aromom, a pritom je i prava riznica zdravlja. Bogat je vitaminima, mineralima i biljnim antioksidansima koji podupiru imunitet, zdravlje srca i kostiju, probavu te čak djeluju preventivno protiv raka. Odlični razlozi da već u idućem posjetu tržnici ili trgovini nabavite svežanj ove zdrave namirnice.
Dijana K.M.