freepik
Granola je hrskava mješavina zobenih pahuljica, zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa, ulja te dodataka poput orašastih plodova, začina ili sušenog kokosa. Peče se dok ne postane hrskava i predstavlja cjelovitu, hranjivu žitaricu punu okusa.
Sve je popularnija i sve češće dio doručka i međuobroka. No je li zaista idealna i zdrava za svakodnevnu konzumaciju ili je ipak bolje konzumirati je povremeno?
U nastavku donosimo zdravstvene prednosti granole, ali i moguće nedostatke na koje obratite pažnju:f
Zdravije srce: Zobene pahuljice bogate su beta-glukanom, topljivim vlaknom koje snižava kolesterol. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija može poboljšati razine LDL kolesterola, indeks tjelesne mase i opseg struka.
Smanjena glad: Topljiva vlakna usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti. Beta-glukan potiče hormone sitosti.
Zdraviji crijevni mikrobiom: Granola je bogata vlaknima pa potiče rast korisnih crijevnih bakterija koje reguliraju šećer u krvi.
Povećan unos hranjivih tvari: Konzumacija granole uz mlijeko, jogurt ili voće može poboljšati ukupnu kvalitetu vaše prehrane.
Kako prirodno unijeti kreatin u organizam? Isprobajte ovih 6 namirnica
Dodani šećeri: Neke vrste sadrže više od jedne žlice dodanog šećera po porciji. Stoga provjerite deklaraciju i izbjegavajte granole s puno meda, javorovog sirupa ili melase.
Puno kalorija: Čak i male porcije mogu imati visoku kalorijsku vrijednost, osobito ako granola sadrži maslac od kikirikija, čokoladu ili kokos.
Zasićene masti: Ako granola sadrži kokosovo ulje ili sušeni kokos, može imati značajne količine zasićenih masti.
Obratite pažnju da ima jednostavne sastojke (zob, orašasti plodovi, sušeno voće), da je u porciji sadržano minimalno 4g vlakana te da sadrži zdrave masnoće, kao što su oorašasti plodovi, sjemenke, i ulja poput maslinovog ili repičinog.
Pripazite na dodani šećer, odnosno pazite da nema više od 7g po porciji, te na zasićene masti pa birajte granolu s biljnim uljima.
I da zaključimo, granola može biti izvrstan dodatak uravnoteženoj prehrani. Bogata je hranjivim tvarima poput vlakana, proteina, zdravih masnoća te raznih vitamina i minerala, zahvaljujući sastojcima kao što su zob, orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće. Ove komponente mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca, probave i regulaciju apetita, te čak doprinijeti boljem metabolizmu i raznolikosti crijevne mikroflore.
Ipak, mnoge komercijalne verzije granole sadrže visoke razine dodanih šećera, zasićenih masnoća i kalorija, što može poništiti njezine dobrobiti. Ključ je u pažljivom odabiru proizvoda.
Ova namirnica topi kilograme dok spavate, a vjerojatno je već imate u hladnjaku
Osim što može biti hranjiv doručak, granola je i praktičan međuobrok koji se lako kombinira s drugim zdravim namirnicama poput jogurta, svježeg voća ili biljnih napitaka. Time se ne samo obogaćuje prehrana, već se i olakšava postizanje dnevnih nutritivnih potreba.
Na kraju, granola sama po sebi nije ni dobra ni loša — sve ovisi o načinu na koji je uključena u širu sliku vaše prehrane i životnog stila.
Dijana K.M.