Je li zdravo jesti granolu svaki dan? Odgovor nije tako jednostavan- evo što trebate znati

freepik

freepik

Granola je hrskava mješavina zobenih pahuljica, zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa, ulja te dodataka poput orašastih plodova, začina ili sušenog kokosa. Peče se dok ne postane hrskava i predstavlja cjelovitu, hranjivu žitaricu punu okusa.

Sve je popularnija i sve češće dio doručka i međuobroka. No je li zaista idealna i zdrava za svakodnevnu konzumaciju ili je ipak bolje konzumirati je povremeno?

U nastavku donosimo zdravstvene prednosti granole, ali i moguće nedostatke na koje obratite pažnju:f

Prednosti:

Zdravije srce: Zobene pahuljice bogate su beta-glukanom, topljivim vlaknom koje snižava kolesterol. Istraživanja pokazuju da redovita konzumacija može poboljšati razine LDL kolesterola, indeks tjelesne mase i opseg struka.

Smanjena glad: Topljiva vlakna usporavaju probavu i povećavaju osjećaj sitosti. Beta-glukan potiče hormone sitosti.

Zdraviji crijevni mikrobiom: Granola je bogata vlaknima pa potiče rast korisnih crijevnih bakterija koje reguliraju šećer u krvi.

Povećan unos hranjivih tvari: Konzumacija granole uz mlijeko, jogurt ili voće može poboljšati ukupnu kvalitetu vaše prehrane.

Kako prirodno unijeti kreatin u organizam? Isprobajte ovih 6 namirnica

Nedostaci:

Dodani šećeri: Neke vrste sadrže više od jedne žlice dodanog šećera po porciji. Stoga provjerite deklaraciju i izbjegavajte granole s puno meda, javorovog sirupa ili melase.

Puno kalorija: Čak i male porcije mogu imati visoku kalorijsku vrijednost, osobito ako granola sadrži maslac od kikirikija, čokoladu ili kokos.

Zasićene masti: Ako granola sadrži kokosovo ulje ili sušeni kokos, može imati značajne količine zasićenih masti.

Sad dolazimo do najvažnijeg – kako odabrati zdravu granolu?

Obratite pažnju da ima jednostavne sastojke (zob, orašasti plodovi, sušeno voće), da je u porciji sadržano minimalno 4g vlakana te da sadrži zdrave masnoće, kao što su oorašasti plodovi, sjemenke, i ulja poput maslinovog ili repičinog.

Pripazite na dodani šećer, odnosno pazite da nema više od 7g po porciji, te na zasićene masti pa birajte granolu s biljnim uljima.

I da zaključimo, granola može biti izvrstan dodatak uravnoteženoj prehrani. Bogata je hranjivim tvarima poput vlakana, proteina, zdravih masnoća te raznih vitamina i minerala, zahvaljujući sastojcima kao što su zob, orašasti plodovi, sjemenke i sušeno voće. Ove komponente mogu pozitivno utjecati na zdravlje srca, probave i regulaciju apetita, te čak doprinijeti boljem metabolizmu i raznolikosti crijevne mikroflore.

Ipak, mnoge komercijalne verzije granole sadrže visoke razine dodanih šećera, zasićenih masnoća i kalorija, što može poništiti njezine dobrobiti. Ključ je u pažljivom odabiru proizvoda.

Ova namirnica topi kilograme dok spavate, a vjerojatno je već imate u hladnjaku

Osim što može biti hranjiv doručak, granola je i praktičan međuobrok koji se lako kombinira s drugim zdravim namirnicama poput jogurta, svježeg voća ili biljnih napitaka. Time se ne samo obogaćuje prehrana, već se i olakšava postizanje dnevnih nutritivnih potreba.

Na kraju, granola sama po sebi nije ni dobra ni loša — sve ovisi o načinu na koji je uključena u širu sliku vaše prehrane i životnog stila.

Dijana K.M.

 


Podijeli: Facebook Twiter