freepik
S porastom popularnosti sirovih dijeta, mnogi su stekli dojam da kuhanje uništava hranjive tvari u hrani. No, to nije uvijek točno – neke vrste povrća zdravije su kada se kuhaju nego kada se konzumiraju sirove.
Toplina tijekom kuhanja može učiniti određene nutrijente biodostupnijima, odnosno lakšima za apsorpciju u tijelu. U nekim slučajevima, kuhanje uz dodatak masnoće poboljšava apsorpciju nutrijenata topljivih u mastima.
To ne znači da sirovo povrće nije hranjivo. Bez obzira na to je li sirovo ili kuhano, povrće je općenito korisno za zdravlje. Budući da većina ljudi ionako ne unosi dovoljno povrća, važno je fokusirati se na načine pripreme koji vam odgovaraju i koje volite.
No, ako želite maksimalno iskoristiti hranjive vrijednosti obroka, razmislite o češćem kuhanju sljedećih vrsta povrća. Prema registriranim dijetetičarkama Ashley Koff i dr. Lauri Wright, upravo njihovo kuhanje pruža najveće nutritivne koristi.
Bilo da je kuhate ili pečete uz piletinu, rajčica je zdravija kad je kuhana. „Zagrijavanje rajčice čini antioksidans likopen biodostupnijim“, objašnjava dr. Wright. Likopen pomaže u smanjenju rizika od kroničnih bolesti, uključujući neke vrste raka i srčanih bolesti, dodaje Koff.
Kako konzumirati:
„Kuhanje mrkve na pari ili pečenjem povećava biodostupnost beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A – važan za oči, imunitet i zdravlje kože“, kaže Wright. Mrkva također zadržava kalij i vlakna tijekom kuhanja.
I rajčicu možete zamrznuti, a da je ni ne ogulite – trik koji štedi vrijeme!
Savjet: Izbjegavajte predugo kuhanje, osobito u vodi, jer to može smanjiti sadržaj vitamina C.
Kako konzumirati:
Špageti tikva, omiljeno jesensko povrće, zdravija je kada se kuha. Kuhanjem se povećava apsorpcija beta-karotena, prekursora vitamina A.
Kako konzumirati:
Špinat je bogat mineralima poput kalcija i željeza, no sadrži i oksalnu kiselinu koja otežava njihovu apsorpciju. Kuhanje razgrađuje oksalnu kiselinu, čime ti minerali postaju dostupniji, objašnjava Koff. Također, kuhanjem se aktivira beta-karoten.
Zašto pod stresom posežemo za slatkim i nezdravim namirnicama? Znamo kako to zaustaviti
Kako konzumirati:
Gljive su prava riznica nutrijenata koji podupiru imunitet, ali se te tvari teže probavljaju kada su gljive sirove. „Kuhanjem se povećava razina antioksidansa, poput polifenola, te beta-glukana i vitamina D“, objašnjava Wright. Također se uništavaju mogući štetni mikroorganizmi.
Kako konzumirati:
Iako je povrće zdravo u svakom obliku, pametnim načinom pripreme – poput kuhanja određenih namirnica – možete izvući još više hranjivih tvari iz svojih obroka. Ključ je u raznolikosti i uživanju u hrani koja vam odgovara!
A.A.