Foto: Privatna arhiva Ive Dorić, Freepik
U zimsko vrijeme većina se odlučuje za “jaču” i “težu” hranu kako bi imali što više energije koja će trajati cijeli dan. S obzirom na to da se trenutačno nalazimo u razdoblju blagdana koji su poznati po obilju masne hrane i kolača, vrlo je izvjesno da će se neki od nas suočiti s probavnim smetnjama. Kako biste to izbjegli, između odojka, francuske salate i čokoladne torte bilo bi pametno ubaciti i poneko varivo bogato vlaknima.
Vlakna su sastojci koje ljudski organizam ne može probaviti u potpunosti, pa zbog toga prehrambena vlakna iz vlaknaste hrane putuju kroz probavni sustav i gotovo nepromijenjena dospijevaju u debelo crijevo. Tek tamo bakterije i drugi mikroorganizmi “kreću u akciju” i razgrađuju ih u druge sastojke te ih pretvaraju u primarno kratkolančane masne kiseline koje imaju brojne pozitivne učinke na zdravlje čovjeka.
Pet jela koja olakšavaju probavu
“Prehrambena vlakna na sebe mogu vezati vodu čime se povećava volumen stolice i olakšava njezino izbacivanje”, rekla je nutricionistica Iva Dorić objašnjavajući zašto su vlakna važna za organizam: “Zimi je to osobito bitno jer se obično manje krećemo, a kretanje je isto tako bitno za pokretljivost crijeva i probavu, i jedemo više teže hrane koja je siromašnija vlaknima, poput pečenja, tjestenina i mlinaca, peciva i kolača. Osim toga, dovoljno vlakana u prehrani doprinosi osjećaju sitosti, stabilizira šećer u krvi i može pomoći u kontroli kolesterola, što je važno u razdoblju kad se češće poseže za kaloričnijim jelima.”
Vlakna mogu pomoći u regulaciji pražnjenja crijeva jer stolicu čine mekšom, a to samo po sebi znači manje zadržavanje stolice i redovitiju probavu. Ne radi se o čudotvornom procesu, već o normalnom procesu u ljudskom organizmu koji svatko od nas treba podržavati kako bi se odvijao bez problema. Ono na što treba pripaziti jest to da nagli skok u količini vlakana u organizmu isto tako nije dobar jer pojačava nadutost. Vlakna je u prehranu potrebno uvoditi postupno uz dovoljno vode.
Freepik
Kada razmišljate o tome što skuhati kako biste u organizam unijeli potrebnu količinu vlakana, potrebno je osloniti se na sezonske namirnice. To je najzdraviji put. Bogat izvor vlakana inače su mahunarke (slanutak, grah, leća), cjelovite žitarice (ječam, zob, integralna riža), orašasti plodovi i sjemenke.
Nutricionistica otkriva: Kako planirati obroke i jesti zdravo čak i kad nemate vremena
“Gotovo sve ove namirnice mogu se uklopiti u variva i tako se, mogli bismo reći, ubijaju dvije muhe jednim udarcem. U varivima imamo i vlakna i tekućinu. Od povrća, trenutačno su u sezoni upravo oni plodovi koji se savršeno uklapaju u variva. To su poriluk, cvjetača i brokula, kelj, bundeva te celer i peršin”, kaže nutricionistica.
Kako bi vam ovih blagdana kuhanje bilo što jednostavnije, Iva Dorić podijelila je tri recepta koja ćete spremiti brzo i jednostavno, a zasigurno će dobro utjecati na vašu probavu. Radi se o tri jela koja možete pripremiti u svakom trenutku s namirnicama koje ćete lako pronaći u svakoj trgovini.
Recepte u nastavku možete pronaći u Okreni žlicu aplikaciji, prvoj hrvatskoj aplikaciji za planiranje obroka koju je osmislila nutricionistica. Unutar aplikacije pronaći ćete jela koja su osmišljena s naglaskom na jednostavnost i izbalansiranost. U aplikaciji se nalazi još recepata sličnog tipa, uz tjedne planove obroka i automatski popis za kupovinu, kako bi kuhanje bilo što manje opterećenje, a što više podrška svakodnevici.
Vlakana po porciji = 11 g.
Sastojci (za 4 porcije):
Foto: Privatna arhiva Ive Dorić
Priprema:
Vlakana po porciji = oko 8 g.
Sastojci (za 4 porcije):
Foto: Privatna arhiva Ive Dorić
Priprema:
Vlakana po porciji = oko 30 g.
Sastojci (za 4 porcije):
Freepik
Priprema: