zdravlje u loncu

Pet juha koje jačaju imunitet u sezoni prehlade i gripe

| Autor: A. M.
freepik

freepik

Kako temperature padaju, tako raste i broj prehlada, gripa i viroza. Iako ne postoji čarobni napitak koji će vas potpuno zaštititi od bolesti, određene namirnice mogu pomoći u jačanju imuniteta i otpornosti organizma.

A najbolji način da ih unesete u tijelo? Kroz tanjur tople, mirisne juhe. Healthline donosi pet recepata koji spajaju okus i zdravlje te su savršeni za hladne jesenske i zimske večeri.

Kraljica jeseni na tanjuru: 9 razloga zašto bundeva čini čuda za zdravlje

Marokanska juha od cvjetače i janjetine

Ova aromatična juha krije iznenađenje u obliku harisse, ljute paste od crvene paprike, češnjaka i začina poput kumina i korijandra. U kombinaciji s cvjetačom, bademima, maslinovim uljem i cimetom, stvara bogatu, pikantnu bazu koja se na kraju obogaćuje kiselim vrhnjem i mljevenom janjetinom. Bademi su važan izvor vitamina C i E, koji pomažu imunološkom sustavu i djeluju kao antioksidansi.

U loncu se zakuhaju temeljac, cvjetača, bademi, maslinovo ulje, harissa, cimet, kumin, korijandar, sol i papar. Kada povrće omekša, sve se izmiksa štapnim mikserom dok se ne dobije glatka i gusta juha. Na kraju se umiješa kiselo vrhnje, što joj daje kremastu teksturu i blagu kiselkastu notu. Mljevena janjetina posebno se poprži na tavi i dodaje u juhu prilikom posluživanja.

Pileća juha s paprikom

Klasična pileća juha dobiva novi okus zahvaljujući crvenoj paprici. Crvena paprika sadrži i do dvostruko više vitamina C od agruma, što ju čini snažnim saveznikom imuniteta. Ako pazite na unos soli, koristite varijante umaka s manje natrija.

Paprike se najprije peku i blendaju u glatku bazu. Zatim se u juhu dodaju pileći zabatci i dodatne narezane paprike, pa se sve zajedno kuha dok meso ne postane mekano. Gotova juha poslužuje se s kiselim vrhnjem, mladim lukom, sezamom i nekoliko kapi limunovog soka.

Pileća juha s kurkumom i tahinijem (instant lonac verzija)

Pileća juha s dodatkom kurkume, tahinija, špinata, kokosovog vrhnja i mrkve pravo je jelo za podizanje energije. Kurkuma i đumbir djeluju protuupalno, a špinat osigurava cink i željezo, minerale koji pomažu imunosnom sustavu. Prednost je što se sve može pripremiti u instant loncu, pa imate zdrav obrok koji je i vrlo brzo gotov.

Vrijeme je za jačanje imuniteta: 5 vitamina i minerala koje vaše tijelo sada treba

Ova moderna verzija pileće juhe gotova je za 35 minuta. U loncu se pirjaju luk i mrkva s kurkumom, đumbirom, cimetom i korijanderom, zatim se dodaju pileća prsa i temeljac. Nakon kratkog kuhanja, meso se izvadi, usitni vilicom i vrati u juhu. Na kraju se dodaju kokosovo vrhnje, tahini i špinat koji daju puninu i hranjivost.

Juha od gljiva, špinata i ječma

Ova veganska juha bogata je vlaknima i biljnim proteinima. Sadrži gljive, špinat, ljutiku i bijeli grah, koji zajedno čine hranjivu kombinaciju za jačanje otpornosti. Vlakna potiču zdravlje crijeva, a upravo su crijeva ključni dio imunološkog sustava. Ako koristite konzervirani grah, isperite ga kako biste smanjili unos soli.

Na maslinovom ulju se poprže shiitake gljive i ljutika dok ne omekšaju i ispari tekućina. Zatim se dodaje koncentrat rajčice, sušeni timijan i začini, a potom temeljac i ječam. Sve se kuha dok ječam ne postane mekan, a pred kraj se dodaju bijeli grah i špinat koji se samo kratko prokuhaju.

Juha od brokule s hrskavim krumpirovim koricama i sirom

Za ljubitelje kremastih juha, ovo je zdravija verzija poznate brokula-cheddar juhe. Sadrži brokulu, luk, pileći temeljac i meso od pečenih krumpira, a preljev čine hrskave korice i sir. Brokula je bogata cinkom, željezom i beta-karotenom, tvarima koje podržavaju imunološku funkciju i štite stanice od oksidativnog stresa.

Krumpiri se najprije ispeku u pećnici, a zatim se meso krumpira izdubi i koristi kao baza juhe. Na tavi se poprži slanina, doda luk, pileći temeljac, krumpir i brokula te se sve kuha dok povrće ne omekša. Smjesa se zatim izmiksa u kremastu juhu i začini po ukusu. Hrskave korice krumpira pospu se cheddar sirom i peku do zlatne boje, pa se poslužuju uz juhu.A

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter