važno je znati

Probiotici i antibiotici – smiju li se uzimati zajedno?

freepik

freepik

Probiotici su u posljednje vrijeme postali izuzetno popularni – sve više ljudi koristi probiotske proizvode kako bi poboljšali zdravlje, ublažili određene tegobe ili općenito unaprijedili svoju dobrobit.

Dok neki uzimaju probiotske suplemente, fermentirana hrana predstavlja izvrstan prirodan izvor probiotika. Među najpoznatijim fermentiranim namirnicama koje prirodno sadrže probiotike (ili im se probiotici naknadno dodaju) nalaze se jogurt, kefir, kombucha, kiseli kupus, kiseli krastavci, miso, tempeh, kimchi, kruh od kiselog tijesta te neke vrste sireva.

Poznati i kao „dobre bakterije“, probiotici mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava, zaštiti od štetnih bakterija i infekcija te poboljšanju probave i apsorpcije nutrijenata.

Kada dolazi do neravnoteže crijevne mikrobiote i prevladavanja „loših“ bakterija, probiotici mogu pomoći u ponovnom uspostavljanju ravnoteže. Pokazalo se da proizvode zaštitne tvari koje mogu spriječiti razvoj patogena i nastanak ozbiljnijih bolesti.

Probiotici i antibiotici – smiju li se uzimati zajedno?

Kada ste bolesni i koristite antibiotike, postavlja se pitanje: ima li smisla započeti (ili nastaviti) uzimanje probiotika? Ili bi kombinacija mogla biti štetna?

Odnos između antibiotika i crijevne mikrobiote je složen. Iako antibiotici uspješno uništavaju infekcije, oni ne biraju – osim štetnih, mogu uništiti i korisne bakterije u crijevima. Ovo je osobito izraženo pri uzimanju visokih doza antibiotika kroz dulje vremensko razdoblje.

Ljekarnica savjetuje što bi trebala sadržavati svaka kućna ljekarna

Neka istraživanja sugeriraju da istovremeno uzimanje probiotika i antibiotika može usporiti oporavak crijeva. No, sve je više dokaza koji idu u prilog uzimanju probiotika tijekom i nakon antibiotske terapije.

Istraživanja pokazuju da probiotici mogu smanjiti rizik od uobičajenih nuspojava antibiotika, osobito proljeva, te mogu pridonijeti bržem obnavljanju zdrave crijevne flore – ako se pravilno koriste.

Tko može imati najviše koristi od probiotika?

Određene skupine, poput starijih osoba, mogu imati posebne koristi od probiotika tijekom antibiotske terapije. Kod njih je učestalija upotreba antibiotika, a pritom su i osjetljiviji na poremećaje u crijevnoj flori i skloniji infekcijama.

Zbog toga neki liječnici preporučuju povećani unos hrane bogate probioticima – kao što su jogurt ili kefir – tijekom uzimanja antibiotika. Međutim, ovisno o vrsti antibiotika, u nekim je slučajevima bolje uzimati probiotike nakon završetka terapije, a ne istovremeno.

Iako još nemamo konačne dokaze o tome koliko su probiotici učinkoviti tijekom antibiotske terapije, sve upućuje na to da mogu biti korisni – posebno kod prevencije nuspojava i obnove mikrobiote.

Hrana kao lijek: Sedam prirodnih antibiotika u borbi protiv infekcija

Najbolje što možete učiniti ako vam je propisana antibiotska terapija jest razgovarati s liječnikom o ulozi probiotika – bilo kroz suplemente, bilo kroz svakodnevni unos fermentirane hrane.

A.A.


Podijeli: Facebook Twiter