freepik
Ljubitelji kuhanja već godinama dijele razne trikove kako izbjeći suze prilikom rezanja luka – od hlađenja luka u hladnjaku, puhanja ventilatora, pa čak do nošenja zaštitnih naočala. No, čini se da su znanstvenici sa Sveučilišta Cornell konačno pronašli znanstveno dokazano rješenje koje stvarno djeluje.
Prema novoj studiji objavljenoj na znanstvenoj platformi arXiv, najbolji način da izbjegnete suze pri rezanju luka je korištenje oštrog noža i sporih, kontroliranih rezova.
Kad režemo luk, on ispušta spoj nazvan sin-propanetial-S-oksid, koji iritira oči i potiče suzenje. Znanstvenici su željeli saznati kako i kada se taj spoj oslobađa, pa su proveli zanimljiv eksperiment.
Je li žvakanje žvakaće gume štetno ili korisno? Odgovor bi vas mogao i iznenaditi...
Kako bi mogli točno pratiti što se događa, premazali su luk crnim sprejem, postavili kamera visokih brzina i počeli s rezanjem.
Koristili su posebnu napravu sličnu giljotini te su isprobavali razne brzine rezanja (od 40 do 200 cm u sekundi) i debljine noževa (od 5 do 200 mm).
Rezultati su bili jasni:
Tanji i oštriji noževi, koji režu sporije i s manje energije, proizvode puno manje kapljica koje iritiraju oči.
Deblji i tupi noževi stvaraju pravu eksploziju čestica, koje direktno lete prema vašem licu.
Tupi noževi savijaju koru luka prije nego što je prerežu, što stvara veći pritisak i snažnije izbacivanje sokova. U nekim slučajevima, tupi noževi proizveli su čak 40 puta više čestica od oštrih, a brže rezanje je povećalo količinu kapljica do četiri puta.
Istraživači su isprobali i popularan trik – rezanje hladnog luka. No, hladni luk koji je bio u hladnjaku 12 sati, zapravo je oslobodio znatno više kapljica nego luk sobne temperature.
Parfumer otkriva kako nastaju nama najdraži mirisi rublja i kako ih što dulje zadržati
Dakle, hladnjak vam neće pomoći – može čak pogoršati stvar.
Ako ne želite plakati dok režete luk, zaboravite hladnjak, ventilator i naočale. Umjesto toga, uzmite oštar nož i režite polako i pažljivo – vaši će vam suzni kanali biti zahvalni.
Ana A.