freepik
Prema tzv. pravilu pet sekundi, hranu koja padne na pod sigurno je pojesti ako je podignete unutar pet sekundi. Ovo „pravilo” opstalo je desetljećima, a mnogi se i danas zaklinju da vrijedi. Ali je li to doista istina? Evo što kaže znanost.
Podrijetlo ovog pravila seže stoljećima unatrag. Prema riječima Paula Dawsona, profesora znanosti o hrani na Sveučilištu Clemson i autora knjige Did You Just Eat That?, priča se može pratiti još do Džingis-kana, osnivača Mongolskog Carstva. Navodno je na gozbama uveo tzv. „Khanovo pravilo”: hrana koja padne na pod mogla je ostati ondje onoliko dugo koliko on dopusti.
Stoljećima kasnije, slavna kuharica Julia Child možda je dodatno doprinijela popularizaciji ovog mita. U jednoj epizodi svoje emisije The French Chef 1960-ih, pala joj je palačinka na štednjak. Samo ju je vratila u tavu uz komentar da „ako ste sami u kuhinji, uvijek je možete pokupiti”.
Što znači "upotrijebiti do" i kako znati je li hrana sigurna i nakon isteka roka trajanja?
Iako ove priče ne objašnjavaju zašto je baš pet sekundi postalo „magičan broj”, jasno je da je riječ o kulturološkom pravilu, a ne o znanstvenoj činjenici.
Nažalost, znanstvenici su dokazali da pravilo pet sekundi nije istinito. Kada hrana padne na pod, razina kontaminacije ovisi ponajprije o čistoći površine, a ne o tome koliko je dugo ondje ostala.
Dawson i njegov tim testirali su pravilo u laboratoriju. Onečistili su pločice, drvo i tepih bakterijom Salmonella, jednom od najčešćih uzročnika trovanja hranom. Zatim su na te površine bacali kriške salame (vlažna hrana) i bijeli kruh (suha hrana), ostavljajući ih pet, 30 i 60 sekundi.
Rezultat: hrana je pokupila velike količine bakterija u svim slučajevima, bez obzira na to koliko je dugo bila na podu. Istina, suha hrana ili hrana s tepiha imala je nešto manje bakterija, ali kontaminacija je i dalje bila značajna.
Sigurno odmrzavanje mesa: Zašto je hladna voda najbolji izbor?
Zaključak: čim hrana dotakne površinu, preuzima bakterije s nje - vrijeme kontakta nema bitnu ulogu.
Činjenica da pravilo pet sekundi ne vrijedi ne znači da je svaka hrana nakon pada nužno opasna. Rizik ovisi o:
Ponekad se dio bakterija može ukloniti pranjem hrane. Na primjer, lako je oprati trešnju ili mrkvu, ali ne i keks ili pileće krilce.
Ipak, stručnjaci poručuju: bilo da je hrana na podu završila na pet sekundi ili pet minuta, najsigurnije je baciti je.
A.A.