Shutterstock
Jeste li se ikada našli pred hladnjakom s jogurtom u ruci, pitajući se znači li datum na ambalaži da ga još uvijek možete pojesti ili da ga morate odmah baciti? Niste jedini. Oznake roka trajanja na prehrambenim proizvodima mnogima su zbunjujuće pa zbog straha da ćemo pojesti nešto pokvareno, možda bacamo i proizvode koji su zapravo sigurni za konzumaciju.
U nastavku otrkivamo kako pravilno čitati i razumjeti oznake roka trajanja, jer time štitimo zdravlje, ali i smanjujemo količine hrane koja završi u otpadu a to je problem koji pogađa i vaš kućni budget i okoliš.
"Prodati do" (u originalu Sell-By) je oznaka koju trgovine koriste radi upravljanja zalihama. Ona govori trgovcima do kada bi proizvod trebao biti prodan kako bi bio u optimalnom stanju kada ga kupac ponese kući. Međutim, taj datum ne znači da je hrana automatski pokvarena nakon toga. Ako je pravilno skladištena, može biti sigurna za konzumaciju i još nekoliko dana kasnije.
Jedete li ove namirnice? Mogle bi vam pomoći u borbi protiv stresa i depresije
"Najbolje upotrijebiti do" (Best if Used By/Before) odnosi se prvenstveno na kvalitetu. Ova oznaka daje vam do znanja do kada proizvođač jamči da će proizvod imati najbolji okus, miris i teksturu. To ne znači da ga nakon tog datuma ne možete konzumirati – jednostavno možda više neće biti baš onako svjež ili ukusan kao prije.
"Upotrijebiti do" (Use-By) je malo stroža oznaka. Riječ je o zadnjem preporučenom datumu konzumacije kada je proizvod na vrhuncu kvalitete i sigurnosti. Iako nakon tog roka proizvod ne mora nužno biti opasan, osobito kod lako kvarljivih namirnica poput mesa ili mliječnih proizvoda, preporučuje se da ga više ne koristite.
Oznake roka trajanja su korisne ali nisu nepogrešivo mjerilo za sigurnost. Mnogo toga ovisi i o vrsti proizvoda, načinu čuvanja te o vašim osjetilima, odnosno o mirisu, izgledu i teksturi namirnice. Evo nekoliko praktičnih smjernica koje vam mogu pomoći da izbjegnete nepotrebno bacanje hrane ali i da ono čemu je mjesto u smeću uistinu tamo i završi:
1. Provjerite izgled
Ako proizvod ima promijenjenu boju, znakove plijesni ili neobičnu teksturu (npr. sluzavost kod mesa), vrlo vjerojatno više nije siguran za konzumaciju.
2. Pomirišite
Miris je često najbolji pokazatelj. Ako nešto miriše čudno, kiselo ili pokvareno, bez obzira na datum, nemojte riskirati. Posebno obratite pažnju na miris kod mliječnih proizvoda i mesa.
3. Kušajte oprezno
Kod nekih proizvoda, poput keksa, čokolade ili žitarica, lagani test okusa može vam reći je li proizvod samo izgubio svježinu ili je doista pokvaren. Ako je okus gorak, užegao ili jednostavno „nešto nije u redu“, bolje je ne nastavljati s konzumacijom.
4. Razmislite o načinu skladištenja
Ako ste sigurni da ste hranu držali u pravilnim uvjetima, npr. u hladnjaku bez prekidanja hladnog lanca, postoji veća šansa da je i nakon isteka roka još uvijek sigurna. No ako ste, primjerice, ostavili otvorenu salamu nekoliko sati na sobnoj temperaturi, budite vrlo oprezni.
5. Informirajte se o vrsti proizvoda
Neki proizvodi imaju dulji „život“ nego što mislite. Tjestenina, riža, med i konzervirana hrana često su dobri i dugo nakon isteka „najbolje upotrijebiti do“ datuma. S druge strane, svježe meso, riba i mliječni proizvodi zahtijevaju više opreza.
Ova namirnica topi kilograme dok spavate, a vjerojatno je već imate u hladnjaku
Na kraju, oznake roka trajanja ne moraju biti izvor stresa jer uz malo znanja i povjerenja u vlastita osjetila možete donijeti dobre odluke za sebe i svoju obitelj. Ne moramo automatski baciti jogurt čim prođe "najbolje upotrijebiti do" niti se bojati konzerve graška koja je mjesec dana "iza roka".
Ako čuvamo hranu na ispravan način i obratimo pažnju na miris, izgled i okus, možemo izbjeći nepotrebno bacanje i pritom uštedjeti novac. Osim što će nam kućni budget biti zahvalan, činit ćemo dobro za okoliš. Hrana zaslužuje više od toga da završi u smeću samo zato što nismo razumjeli što piše na pakiranju.
Dijana K.M.