Kombinacija prebiotika i omega-3: ključ za bolji imunitet i metaboličko zdravlje

freepik

freepik

Novo istraživanje koje su proveli stručnjaci Sveučilišta u Nottinghamu pokazalo je da je kombinacija određenih vrsta dodataka prehrani učinkovitija od pojedinačnih prebiotika ili omega-3 masnih kiselina u potpori imunološkom i metaboličkom zdravlju, što bi moglo smanjiti rizik od bolesti povezanih s kroničnom upalom.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Translational Medicine, pokazuju da simbiotik - kombinacija prirodno fermentiranog kefira i raznolikog prebiotičkog vlakna - ima najsnažnije protuupalno djelovanje među trima ispitanim dodacima prehrani.

Ova kombinacija sadrži prirodne probiotičke bakterije i kvasce koji nastaju tijekom tradicionalne fermentacije kozjeg mlijeka uz pomoć živih kefirnih zrnaca. Ta zrnca predstavljaju žive kulture koje u sebi sadrže desetke korisnih mikroorganizama.

Kefir i vlakna - moćna kombinacija za zdravlje crijeva, imunitet i metabolizam

Kada se kefir (bogat živim korisnim mikrobima) spoji s raznolikim prebiotičkim vlaknima (koja ih hrane), nastaje simbiotički učinak - vlakna potiču rast mikroba, koji zauzvrat proizvode korisne tvari poput butirata, poznatog po protuupalnim i imunomodulatornim svojstvima u cijelom tijelu.

5 jednostavnih načina za poboljšanje zdravlja crijeva

Tijekom šest tjedana, sudionici koji su uzimali simbiotik pokazali su najšire smanjenje proteina povezanih s upalom, u usporedbi s onima koji su uzimali samo omega-3 ili vlakna. Rezultati sugeriraju da bi kombinacija korisnih mikroba i prebiotičkih vlakana mogla učinkovitije podržati imunološko i metaboličko zdravlje od pojedinačnih dodataka.

Sistemski upalni markeri su pokazatelji u krvi koji odražavaju razinu upale u cijelom tijelu, a ne samo u određenom dijelu poput crijeva ili mjesta infekcije. Istraživanje je pokazalo da su sudionici imali niže ukupne razine upale, što upućuje na poboljšanje ravnoteže imunološkog sustava i smanjen rizik od bolesti povezanih s kroničnom upalom, poput srčanih i metaboličkih oboljenja.

Sljedeća faza istraživanja bit će testiranje dodataka na osobama koje već imaju određene zdravstvene tegobe, kako bi se utvrdila njihova učinkovitost.

„Naše istraživanje pokazuje da su sva tri pristupa prehrani smanjila razinu upale, no simbiotik - kombinacija fermentiranog kefira i raznolikog prebiotičkog vlakna - imao je najjači i najšire djelujući učinak.

To sugerira da bi interakcija između korisnih mikroba i prehrambenih vlakana mogla biti ključna za održavanje imunološke ravnoteže i metaboličkog zdravlja,“ poručila je dr. Amrita Vijay, viša istraživačica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Nottinghamu.

Ana A. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter