isprobajte ga

Imamo odličan recept za domaću majonezu - za pripremu je potrebno samo 5 minuta 

Shutterstock

Shutterstock

Kako napraviti domaću majonezu u samo pet minuta? U nastavku donosimo provjereni recept Marthe Stewart, prve američke kulinarske milijarderke, kojoj vjeruju i po čijim receptima rade tisuće i tisuće ljudi diljem svijeta. Pa krenimo u izradu domaće majoneze

Recept za domaću majonezu: gotova za samo 5 minuta

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Količina: 1 šalica (dovoljno za 16 porcija)

Za pripremu ove verzije domaće majoneze trebat će vam samo nekoliko osnovnih sastojaka: žumanjak, Dijon senf, limunov sok i neutralno ulje poput ulja od grožđa ili suncokreta. Savršena je kao dodatak sendvičima, salatama, umacima i raznim drugim jelima!

Sastojci:

  • 1 veliki žumanjak
  • 1 čajna žličica Dijon senfa.

Ovaj je senf mješavina tamnih sjemenki gorušice (najčešće se koristi smeđa gorušica) i soka od grožđa s vinskim octom i začinima. Najvažniji sastojak u njemu je selen, koji pomaže u   liječenju artritisa, dijabetesa i krvnog tlaka

  • 1 čajna žličica svježeg limunovog soka
  • Krupna sol
  • Bijeli papar (po želji)
  • 1 šalica neutralnog ulja (grožđano, suncokretovo ili šafranovo)

Upute za pripremu:

Pomiješajte osnovne sastojke: U zdjeli umutite žumanjak, senf, limunov sok, 1/4 žličice soli i prstohvat papra dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.

Polako dodajte ulje i emulgirajte: Počnite s dodavanjem ulja kap po kap, neprestano miješajući. Kad se smjesa počne zgušnjavati, nastavite ulijevati ulje u tankom mlazu dok ne dobijete gustoću klasične majoneze. I to je to!

Kako čuvati domaću majonezu:

Spremite majonezu u hermetički zatvorenu posudu i držite u hladnjaku do 7 dana. Prije posluživanja dobro promiješajte.

Nekoliko korisnih savjeta:

Temperatura je ključ: Žumanjak neka bude sobne temperature – lakše će se povezati s ostalim sastojcima.

Što ako se emulzija "pokvari"? Ako se ulje odvoji ili smjesa postane zrnata, u drugoj zdjeli umutite novi žumanjak i polako u njega dodajte "neuspjelu" smjesu – sve će se ponovno povezati.

Pregusta majoneza? Dodajte malo vode sobne temperature (nikako hladnu ili vruću!) dok ne postignete željenu teksturu.

Bonus savjet: U svoju domaću majonezu možete dodati svježe začinsko bilje, limunovu koricu, češnjak, pa čak i curry prah za poseban začinski pečat.

ShutterstockShutterstock

Zašto je dobro pripremiti domaću majonezu? Evo što trebate znati

Majoneza često ima lošu reputaciju zbog visokog udjela masti i kalorija, ali kada je pripremljena kod kuće od kvalitetnih sastojaka, može biti i zdraviji izbor od industrijskih verzija.

Prednosti domaće majoneze:

Zdrave masti: Korištenjem hladno prešanih ulja poput suncokretovog, grožđanog ili maslinovog, domaća majoneza postaje izvor nezasićenih masnih kiselina koje su dobre za zdravlje srca.

Vitamini: Jaja i biljna ulja sadrže vitamine E i K, koji djeluju kao antioksidansi i pomažu u pravilnoj funkciji organizma.

Bez konzervansa: Za razliku od kupovne, domaća majoneza ne sadrži štetne aditive, emulgatore ni skrivene šećere.

Na što treba pripaziti:

Kalorije i masti: Majoneza je prirodno visokokalorična – umjerena konzumacija je ključ.

Kolesterol iz jaja: Iako novija istraživanja pokazuju da kolesterol iz jaja nije velik rizik za većinu ljudi, osobe s povišenim kolesterolom trebaju pripaziti.

Sirova jaja i salmonela: Ako koristite svježa nepasterizirana jaja, uvijek ih uzimajte iz provjerenog izvora. Alternativa su pasterizirana jaja.

I za kraj – po čijem receptu radimo?

Martha Stewart je autorica bestselera, poduzetnica i lifestyle ikona koja je generacijama prenosila znanje o kuhanju, vrtlarstvu, dekoriranju, renoviranju i uživanju u svakodnevnim stvarima. Kroz svoj legendarni časopis Martha Stewart Living, Emmyjem nagrađivane TV emisije i čak 99 knjiga, postala je neizostavan dio američkog domaćinstva.

Iz svog imanja Bedford Farm u Katonahu, savezna država New York, Martha je postala prva žena u Americi koja je vlastitim trudom postala milijarderka. Danas pod brendom Martha Stewart, Dotdash Meredith, mjesečno inspirira više od 7 milijuna čitatelja provjerenim receptima, savjetima za uređenje doma i kreativnim DIY projektima.

I da zaključimo: domaća majoneza može biti dio zdrave prehrane – osobito kad znate točno što se u njoj nalazi. Pravilnim odabirom sastojaka po našem provjerenom receptu by Martha Stewart i umjerenom konzumacijom, uživanje u ovom kremastom dodatku ne mora biti razlog za brigu! Dobar tek!

Dijana K.M.

 


Podijeli: Facebook Twiter