Jesen na tanjuru: 10 supernamirnica koje štite od sezonskih bolesti

freepik

freepik

Jesen je doba godine kada se naše tijelo mora prilagoditi naglim promjenama vremena, nižim temperaturama i skraćivanju dana.

Upravo tada imunitet često slabi, a povećava se rizik od sezonskih infekcija. Najčešće bolesti u jesen uključuju prehladu, gripu, bronhitis i upale sinusa, dok se kod kroničnih bolesnika češće javljaju i pogoršanja astme i alergija, stoji na stranicama WHO.

Osim toga, zbog manjka sunčeve svjetlosti, razine vitamina D u organizmu opadaju, što dodatno utječe na imunosni sustav i raspoloženje.

Dobra vijest je da upravo u ovo doba priroda nudi obilje sezonskih supernamirnica koje su prepune vitamina, minerala, vlakana i antioksidansa. One ne samo da jačaju otpornost organizma i pomažu u borbi protiv virusa, nego i doprinose boljoj probavi, zdravlju srca i općem osjećaju vitalnosti.

Uvrštavanjem ovih namirnica u svakodnevnu prehranu možemo značajno smanjiti rizik od bolesti i pomoći tijelu da izdrži jesenske izazove.

U nastavku donosimo popis zdravih i ukusnih namirnica koje vrijedi dodati u jelovnik ove sezone.

10 najboljih jesenskih namirnica za zdravlje

1. Smokve

Smokve su jedan od najboljih izvora polifenola i antioksidansa. Za ukusan mediteranski doručak probajte svježe smokve na grčkom jogurtu ili koristite suhe smokve za prirodnu slatkoću u proteinskim kuglicama - savršenom zalogaju za jesensku šetnju!

2. Buča

Simbol jeseni i mnogo više od ukrasa. Buče (bundeve) su bogate karotenoidima, biljnim pigmentima s jakim antioksidativnim svojstvima, te vitaminom C, ključnim nutrijentom za snažan imunitet.

Istraživanje u BMJ sugerira i povezanost vitamina C sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Osim u juhama i smoothiejima, vrijedi isprobati i pečenu svježu buču poput tikve.

3. Lisnati kelj 

Pripada križastom povrću poput brokule i cvjetače. Bogat je sulforafanom, enzimskim pojačivačem antioksidansa koji jača djelovanje vitamina C, E i A i može štititi kožu od starenja i oštećenja okoliša. Može se sotirati, jesti svjež u salati ili dodati u tjesteninu.

Prehranom protiv kroničnih upala: Dodajte ove namirnice na popis za kupovinu

4. Cikla

Cikla je prepuna biljnih pigmenata s antioksidativnim djelovanjem. Jedna šalica kuhane cikle sadrži gotovo 4 g vlakana i značajnu količinu kalija, elektrolita važnog za ravnotežu tekućine u tijelu. Svaki dio cikle je jestiv - lišće se može sotirati, a gomolj peći, kuhati ili čak miksati u humus.

5. Komorač

Komorač je dobar izvor vitamina C i molibdena, minerala koji pomaže u razgradnji sulfita u tijelu. Sadrži i vlakna te kalij. Sa svojim blagim okusom po anisu, komorač je ukusan pečen, u tjestenini ili svjež u salatama. I bijela stabljika i nježni listići su jestivi.

6. Raštika 

Ova talijanska namirnica bogata je vitaminom A, luteinom, zeaksantinom i vitaminom C, a sadrži i nešto željeza. Kombinacija antioksidansa može pomoći u zaštiti od kroničnih bolesti poput srčanih oboljenja.

Iako je lagano gorka, tradicionalna kombinacija sa kobasicama može osvojiti i nepce koje inače izbjegava raštiku.

7. Nar

Sočne crvene sjemenke nara imaju jaču antioksidativnu moć čak i od zelenog čaja. Bogate su vlaknima, kalijem i odlične za hidrataciju te rad mišića i živčanog sustava. Najbolje ih je jesti same, ili dodati u salatu, jogurt, zobene pahuljice ili povrće iz pećnice.

8. Jicama (meksička repa)

Ovo povrće hrskave teksture slično krumpiru ili jabuci bogato je vlaknima, vitaminom C i kalijem. Može se jesti sirovo uz umak, peći kao „krumpiriće“ u fritezi na vrući zrak ili dodati u jela iz pećnice.

9. Prokulice

Bogate su vlaknima, vitaminom C i K te snažnim glukozinolatima koji se u tijelu pretvaraju u izotiocijanate - spojeve s dokazanim antikancerogenim svojstvima. Osim pečenih, možete ih jesti svježe naribane u salati ili ih odvojiti na listove i hrskavo ispeći.

Kako prirodno unijeti kreatin u organizam? Isprobajte ovih 6 namirnica

10. Jabuke

Stara izreka „jedna jabuka na dan tjera doktora van“ nije bez razloga. Sve vrste jabuka prepune su vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrže karotenoide za jači imunitet, flavanole s antioksidativnim svojstvima i antocijanin koji štiti mozak i srce.

Uvrštavanjem ovih namirnica u svakodnevnu prehranu ne samo da možemo uživati u raznolikim jelima punim boja i okusa, već i pružiti tijelu prirodnu podršku u sezoni kada smo najosjetljiviji na infekcije i pad energije.

Zato iskoristite bogatstvo jeseni i napunite svoj tanjur hranom koja hrani i tijelo i duh.

Ana A.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter