SAVJET

Ranije doručkujte, dulje živite - znanost kaže da jutro doista čini razliku

freepik

freepik

Često se kaže da je doručak najvažniji obrok u danu, a nova studija sa sveučilišta Massachusetts General Brigham to dodatno potvrđuje. I ne samo to - istraživanje ukazuje i na jednostavnu promjenu koju starije osobe mogu uvesti u svakodnevicu, a koja bi mogla poboljšati njihovo zdravlje i dugovječnost.

Kako starimo, često se mijenjaju i naše prehrambene navike., što jedemo, koliko, pa i kada. No, do sada se manje znalo o tome kako vrijeme konzumiranja obroka utječe na zdravlje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Communications Medicine, analiziralo je ključne aspekte vremena obroka kod starijih osoba kako bi se utvrdilo može li određeni obrazac prehrane ukazivati na zdravstveno stanje ili ga čak utjecati.

Znanstvenici su proučili podatke i uzorke krvi 2.945 odraslih osoba u dobi od 42 do 94 godine iz jedne britanske zajednice, koje su pratili više od 20 godina.

Rezultati su pokazali da su stariji ispitanici s vremenom počeli kasnije doručkovati i večerati, te su skraćivali ukupno vremensko razdoblje u kojem jedu tijekom dana.

Utjecaj kasnijeg doručka

Iako na prvi pogled ne zvuči zabrinjavajuće, kasniji doručak bio je stalno povezan s većim rizikom od fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema, uključujući depresiju, umor i loše oralno zdravlje.

Osim toga, ispitanici koji su jeli kasnije češće su imali poteškoće s pripremom obroka i lošijom kvalitetom sna. Najvažnije od svega - kasniji doručak bio je povezan s povećanim rizikom od smrti tijekom praćenog razdoblja.

Istraživači su pritom u obzir uzeli razlike u dobi, što znači da rezultati nisu samo odraz usporedbe mlađih i starijih ispitanika. Čak i nakon statističkih prilagodbi, veza između kasnijeg doručka i veće smrtnosti ostala je izražena.

Koje bobičasto voće ima najviše antioksidansa? Nutricionistica izdvaja sedam najboljih

Glavni autor studije, dr. Hassan Dashti, nutricionist i kronobiolog iz Massachusetts General Hospitala, objašnjava da rezultati otkrivaju važnu poveznicu između promjena u vremenu obroka u starijoj dobi i njihovog utjecaja na opće zdravlje i dugovječnost.

„Kasniji obroci, osobito kasniji doručak, povezani su s većim rizikom od zdravstvenih tegoba i smrtnosti kod starijih osoba“, ističe Dashti.

Zašto je važno kada jedemo

Tradicionalno, istraživanja o zdravoj prehrani fokusirala su se na što jedemo. No ova studija naglašava važnost krononutricije - znanosti koja proučava vrijeme konzumiranja hrane - kao mogućeg faktora rizika za razvoj bolesti.

Autori smatraju da bi vrijeme doručka moglo postati jednostavan pokazatelj općeg zdravstvenog stanja starijih osoba te koristan alat za praćenje njihovog zdravlja u budućnosti.

„Naši rezultati sugeriraju da promjene u vremenu obroka, posebno doručka, mogu biti lako mjerljiv pokazatelj zdravstvenog statusa starijih osoba“, kaže Dashti. Dodaje kako bi poticanje starijih osoba na redovit raspored obroka moglo postati dio šire strategije za promicanje zdravog starenja i duljeg života.

Iako studija ne dokazuje izravno da će raniji doručak nužno produljiti život, dokazi upućuju na povezanost između ranijeg doručka i boljeg zdravlja.

Drugim riječima - što ranije doručkujete, to bolje za vaše tijelo i dugovječnost.

A.A.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter