zdravo i sezonski

Vrijeme je za šparoge! Pune nutrijenata, štite zdravlje i jednostavno se pripremaju

freepik

freepik

Šparoge su cijenjene još od antičkih vremena, kada su ih stari Grci i Rimljani obožavali zbog jedinstvenog okusa, teksture i ljekovitih svojstava. Danas znamo da su šparoge prava nutritivna bomba:  niskokalorično povrće bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Lako se pripremaju i savršeno se uklapaju u razna topla i hladna jela, od salata do priloga uz meso ili ribu.

Možda i niste oduševljeni njihovim okusom no trebali biste znati kojih 5 zdravstvenih prednosti imaju:

Snižavaju krvni tlak

Šparoge su bogate kalijem, mineralom ključnim za zdravlje srca, bubrega i živčanog sustava. Osim toga, sadrže spoj asparaptin koji može poboljšati protok krvi i time pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

Pomažu u borbi protiv raka

Ovo povrće je bogato glutationom, snažnim antioksidansom koji pomaže u neutralizaciji kancerogenih tvari i slobodnih radikala. Redovita konzumacija šparoga može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, uključujući rak dojke, debelog crijeva i pluća.

Pune su antioksidansa

Šparoge su među povrćem s najvišim sadržajem antioksidansa, uključujući vitamine C i E, flavonoide i polifenole. Ovi spojevi pomažu u usporavanju procesa starenja i smanjenju upala u tijelu.

Dobro djeluju na zdravlje mozga

Bogatstvo folata u šparogama, u kombinaciji s vitaminom B12, može pomoći u očuvanju kognitivnih funkcija i smanjenju rizika od mentalnog propadanja, osobito kod starijih osoba.

Prirodni su diuretik

Šparoge sadrže spojeve koji djeluju kao prirodni diuretici, potičući izlučivanje viška tekućine iz tijela. To može biti korisno za osobe koje zadržavaju vodu ili se bore s visokim krvnim tlakom.

Nutritivne vrijednosti šparoga (na 1 šalicu – 135 g)

  • Kalorije: 27
  • Ugljikohidrati: 5 g
  • Vlakna: 3 g
  • Proteini: 3 g
  • Masti: 0 g
  • Kalij: 273 mg (8% DV)
  • Vitamin C: 7,6 mg (13% DV)
  • Vitamin K: 56,2 mcg (70% DV)
  • Folat: 70,2 mcg (18% DV)

 *DV = Dnevna Vrijednost

Pripremite rižoto sa šparogama i mentom -  Jamie Oliver ima super recept!

Ovo niste znali…

Iako su šparoge izuzetno zdrave, kod nekih osoba mogu izazvati:

Neugodan miris urina – Naime, zbog prisutnosti asparaginske kiseline, metabolizam šparoga može rezultirati specifičnim mirisom urina.

Alergijske reakcije - Osobe koje su alergične na luk, češnjak ili druge članove porodice ljiljana mogu biti osjetljive i na šparoge.

Probavne smetnje: Prekomjerna konzumacija može izazvati nadutost ili plinove kod osjetljivih osoba.

Kako odabrati šparoge?

Iako veličina nije nužno pokazatelj kvalitete (deblje šparoge su jednostavno zrelije), ono što ne želite na svom tanjuru su uvele i tanke stapke. Zato birajte svijetlozelene ili ljubičasto prošarane šparoge sa čvrstim, kompaktnim vrhovima, čvrstim stapkama i donjim dijelovima koji nisu drvenasti. Zrela šparoga će pri stiskanju čak i pomalo „škripati“.

freepikfreepik

Kako pripremiti šparoge?

Za očuvanje nutritivnih vrijednosti, preporučuje se priprema šparoga pečenjem, grilanjem ili kratkim kuhanjem na pari. Mogu se dodavati u salate, tjestenine, juhe ili poslužiti kao prilog uz glavno jelo.

Šparoge su nutritivno bogato povrće koje pruža brojne zdravstvene prednosti. Uključivanjem šparoga u vašu prehranu možete doprinijeti boljem zdravlju srca, mozga i probavnog sustava. Iskoristite sezonu šparoga i obogatite svoj jelovnik ovim izvanrednim povrćem.

Kako ispeći šparoge na roštilju: jednostavan recept za savršeni prilog

Roštiljanje šparoga savršen je način da izvučete njihov puni okus i postignete sočne, dimljene štapiće koji savršeno nadopunjuju svako proljetno jelo. Bez obzira servirate li ribu, piletinu ili meso s roštilja, šparoge s roštilja idealan su i zdrav prilog.

Trebat će vam samo:

  • Svježe šparoge
  • Maslinovo ulje
  • Sol i papar (po želji)

Upute za roštiljanje šparoga:

Zagrijte roštilj na srednju temperaturu. Šparoge lagano premažite maslinovim uljem i rasporedite ih na nauljenu rešetku roštilja.

Koristeći hvataljke, okrećite šparoge jednom ili dvaput dok ne postanu mekane i blago pougljenjene na rubovima. To obično traje 5–7 minuta, ovisno o debljini šparoga.

Poslužite odmah, po želji začinite morskom soli, svježe mljevenim paprom ili naribanim parmezanom za dodatni okus.

Savjet plus:

Za dodatnu aromu možete šparoge pokapati limunovim sokom ili ih poslužiti uz umak od jogurta i češnjaka. Dobar tek!

Dijana K.M

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter