freepik
Promjene u prehrani mogu pomoći osobama koje žive s osteoartritisom da lakše kontroliraju simptome bolesti. Odabir određenih namirnica, a izbjegavanje drugih, može pomoći u smanjenju upale, razine kolesterola te u očuvanju zdravlja zglobova, prenosi medicalnewstoday.com
Osteoartritis nastaje kada se hrskavica u zglobovima s vremenom troši. Može zahvatiti bilo koji zglob, ali se najčešće javlja u koljenima, kukovima, rukama i kralježnici.
U nastavku donosimo koje su namirnice poželjne u prehrani osoba s osteoartritisom, a koje bi trebalo ograničiti te rušimo nekoliko čestih prehrambenih mitova o artritisu.
Ne postoji hrana ni dodatak prehrani koji mogu izliječiti osteoartritis, no pravilna prehrana može ublažiti simptome i usporiti napredovanje bolesti. Prema Arthritis Foundationu, određeni prehrambeni obrasci mogu smanjiti upalu i potaknuti zdravlje zglobova.
Zdrava, uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim proteinima daje tijelu potrebne nutrijente za zaštitu hrskavice i tkiva. Antioksidansi, poput vitamina A, C i E, mogu pomoći u sprječavanju daljnjih oštećenja zglobova.
Također, smanjenje kolesterola može biti korisno, jer su povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti povezani s većim rizikom od razvoja osteoartritisa.
Revolucija u liječenju kronične boli u leđima: mozak bi mogao postati ključ za trajno olakšanje
Održavanje zdrave tjelesne težine posebno je važno, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove i potiče upalu u tijelu. Nutricionist može pomoći u izradi jelovnika koji održava optimalnu težinu i zadovoljava sve nutritivne potrebe.
Određene namirnice jačaju kosti, mišiće i zglobove te pomažu tijelu u borbi protiv upale.
Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva. Preporučuju se:
Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, tvar s učinkom sličnim protuupalnim lijekovima (NSAID). Korisna su i ulja avokada te ulje šafranike, jer pomažu u snižavanju kolesterola.
Mlijeko, jogurt i sir bogati su kalcijem i vitaminom D, koji jačaju kosti i ublažavaju bol u zglobovima. Sadrže i proteine koji pomažu u izgradnji mišića. Preporučuju se nemasne varijante.
Povrće poput špinata, kelja, blitve, brokule i prokulica obiluje vitaminima A, C i K te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv stresa i upala.
Uz spomenute prednosti, brokula sadrži sulforafan, spoj za koji se vjeruje da može usporiti napredovanje osteoartritisa.
Bolovi u leđima povezani s dijabetesom, srčanim bolestima i artritisom?
Istraživanja sugeriraju da prehrana bogata češnjakom može pomoći u zaštiti zglobova.
Orašasti plodovi sadrže vitamin E, kalcij, magnezij i cink, a bogati su i alpha-linolenskom kiselinom (ALA) koja podržava imunološki sustav. Najbolji izbor su bademi, orasi, pistacije i pinjoli.
Zeleni čaj bogat je polifenolima, antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i usporiti oštećenje hrskavice.
Sve više istraživanja pokazuje da mediteranska prehrana može pomoći kod osteoartritisa zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju.
Ovaj način prehrane temelji se na:
Tijelo osoba s osteoartritisom često je u stanju pojačane upale, pa neke namirnice mogu pogoršati simptome.
Rafinirani i dodani šećeri potiču oslobađanje citokina - tvari koje pojačavaju upalne procese.
Posebno treba ograničiti zaslađene napitke poput gaziranih pića, zaslađenih čajeva i sokova.
Hrana bogata zasićenim mastima može pogoršati upalu i ubrzati napredovanje bolesti, osobito u koljenima.
To uključuje: masno meso, punomasne mliječne proizvode, maslac, čokoladu, kolače i palmino ulje.
Namirnice poput bijelog kruha, bijele riže i čipsa potiču stvaranje oksidansa koji povećavaju upalu.
Nema dokaza da agrumi uzrokuju upalu – naprotiv, bogati su vitaminom C i antioksidansima. Jedino treba oprezno s grejpom, jer može utjecati na djelovanje nekih lijekova.
Suprotno uvriježenom mišljenju, mlijeko i sir mogu imati protuupalni učinak kod nekih ljudi. Istraživanje iz 2018. pokazalo je da su osobe koje konzumiraju više punomasnih mliječnih proizvoda i nizozemskog sira imale manju učestalost osteoartritisa koljena.
Ako sumnjate da vam određene namirnice pogoršavaju simptome, može pomoći eliminacijska dijeta - privremeno izbacivanje sumnjivih namirnica kako bi se pratila reakcija tijela.
Iako hrana sama po sebi ne može izliječiti osteoartritis, uravnotežena i protuupalna prehrana može znatno ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Fokus treba biti na svježoj ribi, povrću, maslinovom ulju, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, uz izbjegavanje šećera, prerađene hrane i zasićenih masnoća.
Ana A.