hranom protiv upala

Najbolja prehrana za osteoartritis: što jesti, a što izbjegavati

freepik

freepik

Promjene u prehrani mogu pomoći osobama koje žive s osteoartritisom da lakše kontroliraju simptome bolesti. Odabir određenih namirnica, a izbjegavanje drugih, može pomoći u smanjenju upale, razine kolesterola te u očuvanju zdravlja zglobova, prenosi medicalnewstoday.com

Osteoartritis nastaje kada se hrskavica u zglobovima s vremenom troši. Može zahvatiti bilo koji zglob, ali se najčešće javlja u koljenima, kukovima, rukama i kralježnici.

U nastavku donosimo koje su namirnice poželjne u prehrani osoba s osteoartritisom, a koje bi trebalo ograničiti te rušimo nekoliko čestih prehrambenih mitova o artritisu.

Kako prehrana pomaže kod osteoartritisa

Ne postoji hrana ni dodatak prehrani koji mogu izliječiti osteoartritis, no pravilna prehrana može ublažiti simptome i usporiti napredovanje bolesti. Prema Arthritis Foundationu, određeni prehrambeni obrasci mogu smanjiti upalu i potaknuti zdravlje zglobova.

Zdrava, uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem i nemasnim proteinima daje tijelu potrebne nutrijente za zaštitu hrskavice i tkiva. Antioksidansi, poput vitamina A, C i E, mogu pomoći u sprječavanju daljnjih oštećenja zglobova.

Također, smanjenje kolesterola može biti korisno, jer su povišeni kolesterol i kardiovaskularne bolesti povezani s većim rizikom od razvoja osteoartritisa.

Revolucija u liječenju kronične boli u leđima: mozak bi mogao postati ključ za trajno olakšanje 

Održavanje zdrave tjelesne težine posebno je važno, višak kilograma dodatno opterećuje zglobove i potiče upalu u tijelu. Nutricionist može pomoći u izradi jelovnika koji održava optimalnu težinu i zadovoljava sve nutritivne potrebe.

Preporučene namirnice za osteoartritis

Određene namirnice jačaju kosti, mišiće i zglobove te pomažu tijelu u borbi protiv upale.

1. Masna riba

Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju snažna protuupalna svojstva. Preporučuju se:

  • losos
  • skuša
  • sardine
  • haringa
  • pastrva

2. Maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži oleokantal, tvar s učinkom sličnim protuupalnim lijekovima (NSAID). Korisna su i ulja avokada te ulje šafranike, jer pomažu u snižavanju kolesterola.

3. Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir bogati su kalcijem i vitaminom D, koji jačaju kosti i ublažavaju bol u zglobovima. Sadrže i proteine koji pomažu u izgradnji mišića. Preporučuju se nemasne varijante.

4. Lisnato zeleno povrće

Povrće poput špinata, kelja, blitve, brokule i prokulica obiluje vitaminima A, C i K te antioksidansima koji pomažu u borbi protiv stresa i upala.

5. Brokula

Uz spomenute prednosti, brokula sadrži sulforafan, spoj za koji se vjeruje da može usporiti napredovanje osteoartritisa.

Bolovi u leđima povezani s dijabetesom, srčanim bolestima i artritisom?

6. Češnjak

Istraživanja sugeriraju da prehrana bogata češnjakom može pomoći u zaštiti zglobova.

7. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže vitamin E, kalcij, magnezij i cink, a bogati su i alpha-linolenskom kiselinom (ALA) koja podržava imunološki sustav. Najbolji izbor su bademi, orasi, pistacije i pinjoli.

8. Zeleni čaj

Zeleni čaj bogat je polifenolima, antioksidansima koji mogu smanjiti upalu i usporiti oštećenje hrskavice.

Može li mediteranska prehrana pomoći?

Sve više istraživanja pokazuje da mediteranska prehrana može pomoći kod osteoartritisa zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju.

Ovaj način prehrane temelji se na:

  • voću i povrću
  • cjelovitim žitaricama
  • mahunarkama
  • ribi
  • jogurtu i drugim fermentiranim mliječnim proizvodima
  • zdravim mastima poput maslinovog ulja i orašastih plodova

Hrana koju treba izbjegavati

Tijelo osoba s osteoartritisom često je u stanju pojačane upale, pa neke namirnice mogu pogoršati simptome.

1. Šećeri

Rafinirani i dodani šećeri potiču oslobađanje citokina - tvari koje pojačavaju upalne procese.
Posebno treba ograničiti zaslađene napitke poput gaziranih pića, zaslađenih čajeva i sokova.

2. Zasićene masnoće

Hrana bogata zasićenim mastima može pogoršati upalu i ubrzati napredovanje bolesti, osobito u koljenima.

To uključuje: masno meso, punomasne mliječne proizvode, maslac, čokoladu, kolače i palmino ulje.

3. Rafinirani ugljikohidrati

Namirnice poput bijelog kruha, bijele riže i čipsa potiču stvaranje oksidansa koji povećavaju upalu.

Mitovi o hrani i artritisu

Mit 1: Citrusno voće pogoršava artritis

Nema dokaza da agrumi uzrokuju upalu – naprotiv, bogati su vitaminom C i antioksidansima. Jedino treba oprezno s grejpom, jer može utjecati na djelovanje nekih lijekova.

Mit 2: Treba izbjegavati mliječne proizvode

Suprotno uvriježenom mišljenju, mlijeko i sir mogu imati protuupalni učinak kod nekih ljudi. Istraživanje iz 2018. pokazalo je da su osobe koje konzumiraju više punomasnih mliječnih proizvoda i nizozemskog sira imale manju učestalost osteoartritisa koljena.

Ako sumnjate da vam određene namirnice pogoršavaju simptome, može pomoći eliminacijska dijeta - privremeno izbacivanje sumnjivih namirnica kako bi se pratila reakcija tijela.

Iako hrana sama po sebi ne može izliječiti osteoartritis, uravnotežena i protuupalna prehrana može znatno ublažiti simptome i poboljšati kvalitetu života. Fokus treba biti na svježoj ribi, povrću, maslinovom ulju, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, uz izbjegavanje šećera, prerađene hrane i zasićenih masnoća.

Ana A. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter