Za prste polizati!

Pripremite rižoto sa šparogama i mentom -  Jamie Oliver ima super recept!

Shutterstock

Shutterstock

Proljeće je bogato zdravim namirnicama, a jedna od njih je i šparoga. Prepuna antioksidanata, vlakana, minerala i vitamina, svršena je namirnica za svaki stol.

Vlakna nude nekoliko zdravstvenih dobrobiti, od podrške probavi do snižavanja razina kolesterola, a šparoga sadrži i topiva i netopiva vlakna.

Kalij se također može pronaći u šparogama, a on je iznimno važan za snižavanja krvnog tlaka koji je vodeći faktor za razvoj bolesti srca i moždanog udara.

Slobodni radikali su molekule koje svi imamo u organizmu i sve dok se nalaze u njemu u malim količinama, neće štetiti zdravlju. Ali ako nemamo dovoljno antioksidanata da se protiv njih bore, može nastati kaos na staničnoj razini. Slobodni radikali su povezani sa svime; od starenja kože do upalnih procesa i razvoja raka.

Sada kada znamo koliko nam dobroga može donijeti konzumacija ove namirnice, zašto ne pripremiti jedan ukusan rižoto, prema receptu poznatog Chefa! Evo kako to radi Jamie Oliver!

Baza za rižoto:

  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 veliki luk, nasjeckan
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 600 g riže za rižoto
  • 250 ml suhog bijelog vina

Rižoto:

  • 2 vezice šparoga
  • 700 ml vrućeg temeljca
  • 50 g maslaca
  • 1 mala šalica naribanog parmezana
  • Malo svježeg lišća mente, nasjeckati
  • Naribana korica i sok jednog limuna
  • Sol, papar
  • Maslinovo ulje

15 proljetnih namirnica i jednostavne ideje kako ih pripremiti    

Priprema:

Očistite šparoge tako da odstranite donji tvrdi dio i dobro ih operete. Izrežite očišćene šparoge na komadiće dužine 2 – 3 cm.

Zagrijte temeljac, a u drugu posudu stavite maslinovo ulje, nasjeckani luk i celer te kuhajte na umjerenoj vatri 15 minuta, dok sve ne omekša.

Dodajte rižu i pojačajte vatru, stalno miješajte kako se riža ne bi zalijepila za dno posude.
Sad dodajte vino i miješajte dok alkohol ne ispari.

Dodajte malo temeljca riži i čekajte dok se potpuno ne apsorbira tekućina i tek onda dodajte još temeljca.

Kuhajte na srednje jakoj vatri kako se riža ne bi prebrzo skuhala jer ne želite teksturu pudinga. Ponavljajte radnju s temeljcem dok riža ne postane al dente. Maknite posudu sa štednjaka.

Uzmite veliku posudu, stavite u nju za početak 1/2 temeljca koji vam je ostao, sav rižoto i pustite neka se grije na slaboj vatri.

Sad je vrijeme da dodate i šparoge, miješajte cijelo vrijeme dok se temeljac potpuno ne apsorbira, šparoge omekšaju a riža bude potpuno kuhana.

Ugasite vatru, dodajte maslac, parmezan i mentu, limunovu koricu i sok. Dodajte sol i papar, stavite poklopac na posudu i pustite da malo odstoji.

Poslužite uz par kapi maslinova ulja i parmezan.

Dobar tek!

Ana A.


Podijeli: Facebook Twiter