freepik
Salmonela je češća u ljetnim mjesecima zbog povišenih temperatura koje pogoduju razvoju bakterija. Ljeto je sezona kada se najčešće javljaju crijevne infekcije, a salmonela je jedna od njih.
Prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), bakterija salmonela svake godine uzrokuje više od milijun infekcija, tisuće hospitalizacija i preko 400 smrti u Sjedinjenim Američkim Državama. U najvećem broju slučajeva, infekcija počinje rukovanjem ili konzumacijom zaražene hrane.
„Salmonela je bakterija, dakle ne treba je miješati s virusom“, objašnjava Brian Coombes, predstojnik Odsjeka za biokemiju i biomedicinske znanosti na Sveučilištu McMaster u Hamiltonu, Ontario. Izvor infekcije najčešće je kontaminirana hrana, rjeđe voda.
Simptomi infekcije salmonelom slični su želučanoj virozi – uključuju proljev, groznicu i grčeve u trbuhu, a obično traju četiri do sedam dana.
„Rizik obuhvaća širok spektar namirnica“, kaže Coombes. Salmonela se često nalazi u voću i povrću, koje se uzgaja na otvorenom i može doći u kontakt s kontaminiranim tlom, gnojem ili vodom. Budući da većina ljudi ne kuha voće, a često ni povrće prije konzumacije, postoji značajan rizik – osobito ako ih se ne opere temeljito.
Trebate li multivitamine - mogu li oni nadomjestiti lošu prehranu?
Meso također može biti problematično – osobito ako je nedovoljno termički obrađeno. „Brine nas, na primjer, kada ljudi rukuju sirovom piletinom, a zatim ne operu ruke“, kaže dr. Scott Roberts, zamjenik ravnatelja za prevenciju infekcija na Medicinskom fakultetu Yale. Isto vrijedi i za nedovoljno pečena jaja i mliječne proizvode.
Da. „Najčešći način prijenosa je osoba–hrana–osoba, ili životinja–osoba, odnosno životinja–hrana–osoba“, objašnjava Coombes. Infekcija se može prenijeti s čovjeka na čovjeka. Zaražene osobe trebaju biti posebno oprezne čak i nakon što im simptomi nestanu.
„Najzarazniji su tijekom trajanja proljeva, no postoje i kronični kliconoše, koji mogu i tjednima ili mjesecima širiti bakteriju“, dodaje Roberts.
„Kod većine ljudi, riječ je o samoograničavajućoj bolesti koja se smiri kroz nekoliko dana i obično nije razlog za veću zabrinutost“, kaže Roberts. Najveća opasnost u tom razdoblju je dehidracija.
Međutim, u težim slučajevima, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom, može doći do kritičnog stanja koje zahtijeva bolničko liječenje. „Dodatni problem je što salmonela, kao i mnoge druge bakterije, postaje sve otpornija na postojeće antibiotike“, upozorava Coombes. „Neki sojevi su otporni na gotovo sve dostupne lijekove.“
Najugroženiji su djeca mlađa od 5 godina i stariji od 65 godina.
„Obično se ne brinemo previše oko prijenosa bolesti između kućnih ljubimaca i ljudi, ali kod salmonele moramo biti posebno oprezni“, ističe Roberts. Kornjače i gušteri često su kliconoše, pa CDC ne preporučuje njihovo držanje u kućanstvima s malom djecom.
Trik u 5 minuta i 5 koraka: Evo kako salatu održati svježom do dva tjedna
I ptice, psi i mačke mogu prenijeti salmonelu, iako možda ne pokazuju simptome bolesti. „Mačka koja je zaražena, ali ne pokazuje simptome, može zaraziti ljude putem fekalno-oralnog prijenosa – primjerice, ako osoba čisti pijesak za mačke i ne opere ruke“, objašnjava Roberts.
„Pranje ruku je najbolji način prevencije“, kaže Roberts. Također, važno je da su namirnice dobro termički obrađene, a voće i povrće dobro oprano.
Coombes naglašava važnost „zdravorazumskog pristupa higijeni hrane“. „Ne koristite isti nož za sirovu piletinu i povrće – operite ga ili koristite drugi“, savjetuje i poručuje - Opskrbni lanci hranom su sigurni. Postoje brojni propisi, provjere i testiranja pa većina kontaminiranih proizvoda nikada ni ne dođe na police trgovina.“
A. A.