jednostavno

Trik u 5 minuta i 5 koraka: Evo kako salatu održati svježom do dva tjedna

freepik

freepik

Koliko puta ste morali baciti u smeće dobar dio glavice zelene salate nakon samo nekoliko dana u hladnjaku? Ona uistinu brzo može izgubiti svježinu pa uvene, omekša ili počinje trunuti.

Krivac za to je visoki udio vode u listovima salate, što je čini dobom podlogom za razvoj bakterija i plijesni, osobito ako nije pravilno pohranjena.

No ako želite da vam salata dulje traje, imamo dobru vijest za vas: poznata kuharica i blogerice Nicole Modic (Kale Junkie) otkrila je jednostavan trik koji će salatu održati svježom i do 14 dana a uzet će vam samo 5 minuta vremena.

5 koraka za održavanje svježine salate

  1. Odrežite donji dio stabljike glavice salate. Taj dio, naime, najčešće zadržava vlagu i bakterije koje mogu ubrzati kvarenje ostatka listova.
  2. Listove pažljivo zamotajte u kuhinjsku krpu ili papirnate ubruse. Pri tome je važno da su ubrusi suhi jer će oni upiti višak vlage iz salate, a to sprječava razvoj plijesni.
  3. Zamotanu salatu stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem ili u posudu. Idealno će vam poslužiti zip-lock vrećice no ako koristite plastične ili staklene posude, i to je u redu, samo obavezno stavite sloj papirnatog ubrusa unutra.
  4. Spremite salatu u ladicu za povrće u hladnjaku. To je najhladniji i najstabilniji dio hladnjaka i namijenjen je upravo za čuvanje zelenog lisnatog povrća.
  5. Svakih nekoliko dana zamijenite papirnati ubrus novim. Tako ćete dodatno produljiti svježinu listova.

Ova metoda ne samo da štiti zelenu salatu, nego savršeno funkcionira i za drugo lisnato povrće poput špinata, kelja, rikole i kupusa.

Dodatni savjeti za maksimalnu svježinu

Susanne s bloga New South Charm naglašava još nešto - koliko je važno dobro oprati salatu prije pohrane.

Kako potaknuti dijete da jede povrće? Trikovi kojima ćete izbjeći borbu i suze

Ona savjetuje da operete salatu u zdjeli hladne vode i pustite da odstoji 5 minuta. Po želji možete dodati i nekoliko kapi octa za antibakterijski učinak. Zatim ocijedite salatu i pustite da se osuši. Kad su listovi potpuno suhi, zamotajte ih u suhe ubruse prema postupku koji je ranije opisan i spremite u hladnjak.

Ključ svježine je suhoća jer vlaga u zatvorenim posudama stvara efekt mini-staklenika koji ubrzava  propadanje.

Ovaj jednostavan trik višestruko je koristan. Osim što je hrana sama po sebi skupa, svi želimo smanjiti količinu hrane koju bacamo zbog okoliša. Uz ovaj jednostavan trik za pohranu salate neće vam se dogoditi da pripremite sendvič i kad želite dodati list salate – shvatite da vam slijedi odlazak u trgovinu jer je salata uvenula. Uz malo pažnje i nekoliko minuta pripreme, vaša salata može ostati hrskava, svježa i ukusna mnogo duže.

Dijana K.M. 

 


Podijeli: Facebook Twiter