snaga prihvaćanja

Ispovijest Patricije Božić: Celijakija mi je promijenila život, ali i otvorila oči

| Autor: Ana Moslavac
Foto: Privatna arhiva Patricija Božić

Foto: Privatna arhiva Patricija Božić

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimuna sistemska metabolička bolest koja zahvaća sve veći broj ljudi, a njezino je glavno obilježje nepodnošenje glutena. Mnogi od nas pomislili bi “Pa što? To je samo gluten”, no problem je u tome što se ovaj prirodni protein nalazi u jako puno namirnica koje se svakodnevno pojavljuju na našim stolovima. Pšenica, ječam, zob, proso, raž, pir, kus-kus, bulgur – sve su ovo žitarice koje sadrže gluten.

Ovo je bolest koja nastaje zbog okolišnih čimbenika i nasljedne sklonosti te se ubraja među najčešće kronične gastrointestinalne bolesti. Unatoč učestalosti i činjenici da od nje boluju djeca i odrasli, postoji velik broj ljudi koji nisu niti svjesni svoga stanja. Kako bismo podigli svjestnost o bolesti, odlučili smo razgovarati s Patricijom Božić koja se s celijakijom bori od ranog djetinjstva.

Svoju je ispovijest počela pričajući nam o tome kako je kao malo dijete imala lošu krvnu sliku, anemiju te je često bila bolesna, a doktori su to pripisivali dječjim bolestima koje su smatrali normalnima za djecu. Nakon puberteta često se osjećala naduto te je gubila na kilaži unatoč tome što je unosila dovoljnu količinu hrane u svoj organizam. „Imala sam česte bolove u želucu kao i grčeve, mučnine, povraćanje te gubitak tjelesne težine koje sam pripisivala masnoj hrani. Nakon nekog vremena shvatila sam da nešto nije u redu pa sam otišla potražiti liječničku pomoć“, kaže Patricija.

Doktorica opće prakse kod koje je otišla preporučila joj je da pokuša prestati jesti gluten i mlijeko što se pokazalo dobrom odlukom. Ipak, unatoč poboljšanju, to i dalje nije u potpunosti riješilo problem. Priznaje da je tijekom druženja s prijateljima često odlazila na pizzu i hamburgere što je na koncu rezultiralo istim simptomima.

Foto: Privatna arhiva Patricija BožićFoto: Privatna arhiva Patricija Božić

Nakon nekog vremena, ponovno je odlučila potražiti liječničku pomoć, ali ovog puta kod gastrointerologa: „Nakon prvog pregleda upućena sam na dodatne preglede od kojih su najbitniji bili gastroskopija i biopsija tankog crijeva. Nalazi su potvrdili glutensku enteropatiju. Celijakija mi je pokazala da prihvaćanje donosi slobodu, a bolest, kada je okrenem sebi u prilog, može postati blagoslov. Život mi se promijenio u potpunosti. Shvatila sam da je balans svega u životu najbitniji.“

Odlazak u restoran pravi je izazov za osobu s celijakijom

Kako Patricija Božić inače dolazi iz Zagorja, nakon dijagnoze shvatila je da će tradicionalna jela koja je do tada pripremala morati uvelike prilagoditi svom zdravstvenom stanju. Počela je učiti kako pripremati hranu koja ne sadrži gluten, te nam priča da taj period prilagodbe još uvijek traje. Od kada je saznala za celijakiju i cijeli život prilagodila svojoj borbi s bolešću, trudi se svoju okolinu naučiti što je više moguće o bolesti i pokazati joj koliko je zapravo zdravo živjeti bez glutena u hrani.

Period prilagodbe trajao je duže vrijeme kao i osvještavanje okoline o ovoj bolesti. Srećom radim u prekrasnom i podržavajućem kolektivu te mi na poslu pripreme hranu. Također, moja se obitelj u velikoj mjeri prebacila na bezglutensku prehranu. Često sa sobom nosim bezglutensku hranu te pripremam slastice koje rado dijelim sa uzvanicima na određenim događajima. Ljudi oko mene su se prilagodili na moju prehranu pa mi i sami često pripremaju jela bez glutena. Lijepo je živjeti u okruženju punom tolerancije i razumijevanja“, kaže nam zadovljno.

Zanimalo nas je ima li naša sugovornica omiljeno jelo. Otkrila nam je da je velika ljubiteljica pizze pa danas dobro zna kako ovo jelo prilagoditi svom zdravstvenom stanju. S nama je podijelila i recept za bezglutensku pizzu:

Foto: Privatna arhiva Patricija BožićFoto: Privatna arhiva Patricija Božić

Pećnicu ugrijte na 230 °C s ventilatorom, pizza se peče na gornjoj polici u pećnici. 

  1. Stavite da se digne kvas od dvije kocke kvasca, 500 ml tople vode, 1 velika žlice šećera i 1 velike žlice brašna bez glutena.
  2. U veliku zdjelu stavite i vilicom promiješajte 600 g brašna sa 2 male žlice soli.
  3. Dodajte dignuti kvas u smjesu i umijesite tijesto.
  4. Tijesto podijelite na 3 jednaka dijela za tri pizze.
  5. Razvaljajte tanko tijesto i prenesite ga u šupljikavi kalup za pečenje pizze.
  6. Stavite nadjev. Pazite da ne stavite previse umaka od rajčice ili nadjeva koji će tijekom pečenja pustiti tekućinu.
  7. Peče se na 230 C tijekom 8 minuta.

Kuhanje kod kuće predstavlja joj zadovoljstvo te je u zadnjih nekoliko godina naučila pripremati različita ukusna jela bez glutena. No, kada su u pitanju restorani, putovanja i druženja situacija postaje izazovnija. Poneki restorani na meniju uopće nemaju naglašene alergene pa se sugovornica tada prilagodi na način da naručuje čisto meso, prilog i salate. Ipak, kaže nam da je situaciju u restoranima sve bolja te je izbora sve više čak i za nekoga tko živi s celijakijom. Objasnila nam je da ponekada prije samog odlaska u određeni restoran zove i provjeri što je na meniju kako bi unaprijed naručila jelo.

Kada su u pitanju putovanja izvan granica Hrvatske, planiranje prehrane je svakako zahtjevnije. Tada baš svaki odlazak u restoran moram pomno planirati, rezervirati mjesto i naručiti određeno jelo. Očekivano, restorani s bezglutenskom hranom često su puno skuplja mjesta od restorana koji ju ne nude pa je i ovo nešto što uvijek mora imati na umu.

„Na druženja nosim svoju hranu ili se prijatelji potrude pripremiti ili naručiti nešto za mene. Svakako se uvijek moram pripremiti tako da u autu uvijek postoji zaliha bezglutenske hrane“, kaže kada smo ju pitali što jede na privatnim druženjima.

Svaka deseta osoba osjetljiva je na gluten ili pšenicu - iako nema celijakiju ni alergiju

Bezglutenska dijeta nije „još jedan američki trend u mršavljenju“

Život u podneblju u kojem se većina hrane bazira upravo na namirnicama koje sadrže gluten predstavljao je pravi izazov u prilagodbi. Patricija Božić priznala nam je da je promjena načina prehrane i života općenito bila iznimno teška kako za nju, tako i za njezine najbliže. Na svu sreću, imala je veliku podršku obitelji i prijatelja iako nitko osim nje nikada nije imao celijakiju.

„Uključila sam se u razne grupe podrške i Celiko centar. Išla sam na tečajeve pripreme hrane jer me dugo frustriralo što ne mogu napraviti "savršeno" tijesto. Također, mama mi je bila velika podrška jer mi je u vremenu adaptacije i prihvaćanja celijakije pripremala hranu koja me čekala skuhana nakon radnog dana“, priča nam Patricija Božić.

Foto: Privatna arhiva Patricija BožićFoto: Privatna arhiva Patricija Božić

No, nažalost, nisu svi s kojima se u životu susretala reagiralo ovako pozitivno i s puno razumijevanja. Ispričala je da je doživjela komentare pune nerazumijevanja od ljudi koji su tvrdili da pretjeruje. To se najčešće događalo u vrijeme kada je tek počela otkrivati što se događa u njezinom tijelu. Naglasila je da ima osjećaj da velik broj ljudi još uvijek ne zna što je celijakija i smatraju da je bezglutenska dijeta „još jedan američki trend u mršavljenju“.

„Susrela sam se s negativnim komentarima, ali nikada se na njih nisam obazirala. Smatram da neke ljude nije potrebno slušati, već odmahnuti glavom i nastaviti onako kako vam liječnik savjetuje i držati se uputa i recepata nutricionista. Također, trebalo bi postojati više javnih tribina ili događaja, pa čak i radionica bezglutenske hrane kako bi ljudi shvatili što je to celijakija te da se rečenica „Probaj malo, ne bude ti ništa.“ ne bi se smjela upotrebljavati“, objasnila nam je svoje iskustvo.

Svima koji se bore s celijakijom, Patricija Božić preporučuje da se obrate liječniku, ali i da se povežu s drugim oboljelima

Iako je stručna medicinska pomoć najvažnija, ne smije se zanemariti niti razgovor s ljudima koji se bore s istim zdravstvenim problemom. Postoje brojne udruge i grupe podrške kao što su CeliVita i Hrvatsko društvo za celijakiju koje pomažu oboljelima da prihvate bolest i nauče živjeti s njom. Spomenula je i da postoje grupe na Facebooku u kojima se moguće povezati i dobivati korisne informacije te da je njoj samoj najviše pomoglo umrežavanje i razgovor s osobama koje su poznavale njezine prijateljice.

Sugovornicu smo pitali koju bi glavnu poruku voljela poslati onima koji se bore s bolešću, ali i onima koji ne razumiju njezinu ozbljnost. „Celijakija nije „modna dijeta“ ni prolazna netolerancija. To je autoimuna bolest u kojoj gluten oštećuje crijeva i može uzrokovati teške, dugoročne posljedice. To nije ograničenje, nego način da ponovno preuzmete kontrolu nad svojim zdravljem i kvalitetom života. Trebat će vremena da naučite čitati deklaracije, izbjegavati kontaminaciju i prilagoditi svakodnevicu, ali niste sami jer postoje udruge, forumi i stručnjaci koji mogu pomoći. Svaka vaša odluka da ne „prekršite dijetu“ čini razliku i štiti vaše tijelo“, završila je.

Nutricionistica otkriva: Kako planirati obroke i jesti zdravo čak i kad nemate vremena

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter