Shutterstock
S proljetnim vremenom dolazi sezona roštilja. I dok mnogi uživaju u mesu sa grilla, ne treba zaboraviti da je i povrće pečeno na roštilju, ne samo ukusan i lagan prilog, već i pravi gastronomski užitak. Dim s roštilja dodatno obogaćuje aromu, dok jednostavna priprema omogućuje brz i zdrav obrok. Sve vrste povrća, pa čak i poneko voće, mogu se peći na roštilju.
Povrće na roštilju je ukusno, niskokalorično i za njegovu pripremu nije potrebno mnogo vremena. Dovoljno ga je prije pečenja premazati maslinovim uljem, posoliti i popapriti, a nakon pečenja ga začiniti prema želji. U nastavku donosimo neke prijedloge no prije toga….
Na roštilj možete staviti gotovo svako povrće. Donosimo na temelju preporuka najbolji izbor za vaš proljetni povrtni roštilj
Šparoge – Očistiti drvenaste krajeve, premazati uljem i peći otprilike 7-9 minuta, ovisno o jakosti vatre. Okus možete poboljšati limunom. Znamo da su šparoge izvor brojnih vitamina i minerala.
Luk – Kriške peći po 3 minute sa svake strane. Možete ih preliti nakon pečenja balzamičnim octom za dodatni okus. Luk je inače bogat prebioticima i štiti zdravlje crijeva i srca.
Patlidžan – Kriške pecite po 5 minuta, a zatim ih možete posuti metvicom ili feta sirom. Patlidžan je odličan izbor jer pomaže probavi i snižava stres.
Što jesti, a što ne za zdravlje pluća? Popis namirnica koje mogu štetiti disanju
Komorač – Kriške peći po 6 minuta na svakoj strani, možete ih posuti parmezanom i začinima. Ova namirnica djeluje protuupalno i podržava zdravlje srca.
Krumpir – Najbolje ga je prethodno prokuhati a zatim peći na roštilju, ako želite kraće vrijeme pripreme. Druga je opcija da cijeli krumpir pečete u foliji direktno na ugljenu. Bogat je vlaknima i vitaminima.
Shutterstock
Slatki krumpir – Peći tanke kriške dok ne porumene. Možete ih poslužiti s umakom od limete ili poškropiti limunovim sokom. Batat je nutritivno bogat.
Paprika – Kriške peći do zlatne boje. Zanimljivo je da paprika zadržava dio vitamina C i nakon pečenja.
Radič – Narezati na četvrtine i kratko zapeći. Možete mu dodati balzamični ocat ili gorgonzolu. Odličan je za detoksikaciju i mršavljenje.
Rajčice – Cherry rajčice naslažite na ražnjiće i zapecite kratko sa svih strana. Izvor su likopena, snažnog antioksidansa.
Tikvice – Peći 5–7 minuta i začiniti češnjakom i origanom. Bogate su kalijem a prije pečenja nemojte ih guliti.
Šampinjoni – Marinirati po želji i peći 15–20 minuta. Sadrže vitamin D, selen i vlakna korisna za jetru i imunološki sustav.
Poriluk – Peći prepolovljen, 10 minuta po strani. Bogat vitaminima K, A i C.
15 proljetnih namirnica i jednostavne ideje kako ih pripremiti
Pečenje povrća na roštilju nije samo kulinarski trend već i praktičan način da prehranu obogatimo zdravim, nutritivno vrijednim namirnicama i ne zaboravimo – odličnog okusa! Bilo da je riječ o paprikama, tikvicama, patlidžanima, gljivama ili kukuruzu, svaka vrsta povrća donosi svoj specifičan niz vitamina, minerala i antioksidansa koji podržavaju zdravlje cijelog organizma.
Dim s roštilja dodaje bogatu aromu koja i najjednostavnije povrće pretvara u pravi gastronomski doživljaj. Priprema na ovaj način ne zahtijeva puno vremena ni posebne kulinarske vještine, što ga čini dostupnim i atraktivnim izborom za svakoga tko želi jesti zdravije a jako ukusno. Stoga – krenimo u grill avanturu!
Dobar tek!
Dijana K.M.