freepik
Iako se čini logičnim da je grickalica s manje šećera uvijek zdraviji izbor, novo istraživanje pokazuje da to nije uvijek slučaj. Posebno kad je riječ o mangu, tropskom voću koje bi moglo pomoći u prevenciji dijabetesa , unatoč tome što sadrži znatno više šećera od mnogih „zdravih“ zalogaja.
U Sjedinjenim Državama gotovo 100 milijuna odraslih osoba živi s predijabetesom, a upravo njima bi mango mogao donijeti neočekivane koristi, pokazuje istraživanje kliničke nutricionistice dr. Raedeh Basiri sa Sveučilišta George Mason.
„Nije presudno samo koliko šećera ima u hrani, nego u kakvom se obliku on unosi“, objašnjava dr. Basiri.
Mango sadrži prirodne šećere, ali i vlakna, vitamine i antioksidanse koji pomažu u regulaciji razine glukoze u krvi. Za razliku od prerađenih grickalica s dodanim šećerom, mango se pokazao korisnijim u održavanju zdrave tjelesne težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja.
„Cilj je potaknuti ljude da u prehranu uključe cjelovite plodove, poput manga, kao dio praktičnih prehrambenih strategija za prevenciju dijabetesa“, poručuje Basiri.
U istraživanju su sudjelovale dvije skupine odraslih s predijabetesom. Jedna je svakodnevno konzumirala svježi mango (32 g prirodnog šećera), a druga niskokaloričnu granolu (11 g šećera). Tijekom šest mjeseci mjerene su razine šećera u krvi, osjetljivost na inzulin i udio tjelesne masnoće.
Dijabetes i tjelesna aktivnost: Kako i kada kontrolirati razine šećera u krvi?
Rezultati su iznenadili istraživače: skupina koja je jela mango postigla je bolju kontrolu glukoze u krvi, poboljšanu osjetljivost na inzulin i manji udio tjelesne masti u usporedbi s onima koji su birali granolu s manje šećera.
Studija pod nazivom „Daily Mango Intake Improves Glycemic and Body Composition Outcomes in Adults with Prediabetes: A Randomized Controlled Study“ objavljena je u kolovozu 2025. u znanstvenom časopisu Foods.
Ana A.