freepik
Novo istraživanje Sveučilišta Edith Cowan (ECU) otkrilo je da povrće iz porodice krstašica poput brokule i kelja može pomoći u regulaciji razine šećera u krvi - osobito kod osoba pod povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih bolesti.
Dr. Emma Connolly istraživala je poboljšava li konzumacija krstašica glikemijsku kontrolu (regulaciju šećera u krvi) u usporedbi s korjenastim povrćem kod odraslih osoba koje nisu dijabetičari, ali imaju povišen krvni tlak.
U randomiziranom, kontroliranom ispitivanju, sudionici su dva tjedna svakodnevno konzumirali četiri porcije povrća - ili krstašica (brokula, kupus, cvjetača, kelj) ili korjenastog (mrkva, krumpir, bundeva, batat) uz ručak i večeru.
„Sudionici studije su nosili uređaje za kontinuirano mjerenje glukoze tijekom cijelog razdoblja istraživanja, što nam je omogućilo precizno praćenje razine šećera u krvi u svakoj dvotjednoj fazi“, rekla je Connolly.
„Otkrili smo da su, tijekom konzumacije krstašica, sudionici imali stabilniju razinu šećera u krvi u usporedbi s razdobljem kada su konzumirali korjenasto i tikvasto povrće. Također smo primijetili manji porast razine šećera nakon obroka.“
Jedan od glavnih ciljeva kontrole šećera u krvi - osobito kod osoba s dijabetesom, je smanjiti nagle skokove i osigurati stabilnost razine šećera tijekom dana. Stabilna razina šećera, s minimalnim vrhuncima i manjim kolebanjima, povezuje se s boljim općim zdravljem i kvalitetom života.
Connolly ističe kako je potrebno dodatno istražiti mehanizme koji stoje iza ovih rezultata, kao i šire kliničke implikacije.
Kako prehrambene navike mogu smanjiti rizik od raka: Savjeti i smjernice stručnjaka
„Daljnja istraživanja ključna su kako bismo razumjeli na koji način ovo povrće može biti učinkovito uključeno u prehrambene preporuke za bolju regulaciju šećera u krvi i opće zdravlje,“ dodala je.
Loša glikemijska kontrola procjenjuje se kod 541 milijuna ljudi diljem svijeta. Connolly je napomenula kako poremećena regulacija glukoze značajno povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 i posljedičnih kardiovaskularnih bolesti, što predstavlja veliki društveni teret.
Ukupni trošak povezan s dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima u Australiji procjenjuje se na više od 18,7 milijardi australskih dolara do 2031. godine.
Dr. Lauren Blekkenhorst dodaje: „Manje od jedne od 15 odraslih osoba u Australiji zadovoljava preporučeni dnevni unos povrća. Još zabrinjavajuće je to što su upravo krstašice među najmanje konzumiranim povrćem. Dodavanje povrća poput brokule, kelja, bok choya, lana i kupusa u svakodnevne obroke moglo bi znatno poboljšati zdravlje.“
Zdravije nakon kuhanja - ovo povrće sadrži više nutrijenata kad se termički obradi
A.A.