dodajte ga jelima

Ovaj omiljeni začin ima snažno protuupalno djelovanje, tvrde stručnjaci

freepik

freepik

Ako pokušavate smanjiti upale u tijelu, možda biste trebali posegnuti za začinom kojeg zasigurno imate u kuhinji a možda i u tegli na balkonu. Riječ je o ružmarinu, koji je bogat snažnim spojevima koji pomažu tijelu u borbi protiv upala. Iako ružmarin sam po sebi neće ukloniti upalu, ukusan je način za obogaćivanje uravnotežene prehrane s protuupalnim djelovanjem. Uživati u njemu možete u čajevima, marinadama, aromatiziranim uljima ili čak u pekarskim proizvodima.

Za RealSimple dijetetičarka otkriva kako ružmarin pomaže u ublažavanju upala i na koji način ga možete uvrstiti u prehranu.

Kako ružmarin djeluje na upalni proces?

Ova biljka s mirisom limuna i bora sadrži fitokemikalije s protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, objašnjava Madeline Schneider, dijetetičarka i osnivačica stranice The Nurtured Nutritionist. Fitokemikalije su prirodne bioaktivne tvari koje se nalaze u biljkama i donose brojne koristi za zdravlje, objašnjava Schneider. U ružmarinu je glavni protuupalni spoj karnozična kiselina, koja „aktivira enzime u prirodnom obrambenom sustavu tijela protiv upale“, kaže Schneider. Također djeluje na upalne citokine koji potiču upalne procese u tijelu.

Ružmarin također sadrži ružmarinsku kiselinu, fenolni spoj koji ima „protuupalna i antioksidativna svojstva, smanjujući tako upale u tijelu“, kaže Schneider.

Važno je napomenuti da se ružmarin, kao i drugo začinsko bilje, koristi u malim količinama, pa njegovo povremeno dodavanje jelima neće potpuno eliminirati upalu. „Potrebne bi bile nerealno velike količine ružmarina za značajan učinak“, kaže Schneider. Zato je najbolji pristup prehrana bogata raznolikim, hranjivim namirnicama, koja dugoročno djeluje sinergijski i može pomoći u smanjenju upalnih procesa.

Dragocjen dodatak jelima: Šafran potiče bolji san, raspoloženje i pamćenje

Drugim riječima, najpraktičnije je usredotočiti se na raznoliku prehranu punu protuupalnih sastojaka a ružmarin koristiti kao ukusan i koristan dodatak.

Dodatne zdravstvene prednosti ružmarina

„Osim što pomaže u borbi protiv upala, ružmarin donosi i niz drugih dobrobiti“, ističe Schneider. To uključuje „borbu protiv infekcija, antioksidanse koji štite stanice od oštećenja, usporavanje rasta stanica raka“, navodi stručnjakinja.

Kako češće konzumirati ružmarin

Ružmarin možete koristiti u svježem ili sušenom obliku. Ako tražite ideje, donosimo četiri načina kako možete uključiti ružmarin u svakodnevnu prehranu:

Pripremite čaj od ružmarina

Uživajte u mirisu i dobrobitima ružmarina pripremajući biljni čaj. Ubacite svježu grančicu ružmarina u kipuću vodu, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, po želji dodajte limunov sok ili med, izvadite grančicu i uživajte. (Bonus: i med ima snažno protuupalno djelovanje!)

Začinite meso ružmarinom

Nasjeckajte listiće ružmarina i dodajte ih u marinadu ili kao suhi začin za meso. Njegova jaka aroma odlično će se stopiti s piletinom ili janjetinom.

Aromatizirajte ulje

Za jednostavno obogaćivanje jela, napravite ulje s aromom ružmarina. Stavite nekoliko grančica svježeg ružmarina u maslinovo ulje i ostavite da stoji dva tjedna. Za brži rezultat, lagano zagrijte ulje s ružmarinom u loncu oko 10 minuta, potom ostavite da se natapa još sat vremena. Ovako pripremljeno ulje možete koristiti poput običnog maslinovog ulja: kao umak za kruh, dodatak pečenom povrću ili za prženje jaja.

Potiče probavu i mršavljenje, štiti srce - jednostavne ideje kako avokado uključiti u prehranu

Uvrstite ga u slane kolače i peciva

Ako volite slana peciva, okušajte se u pripremi focaccie s češnjakom i ružmarinom ili krekera sa sirom i začinskim biljem. Ružmarin se dobro slaže i s raznim pecivima, prhkim keksićima s limunom i drugim slasticama.

Ružmarin definitivno nije čudotvoran lijek, ali je vrijedan saveznik u očuvanju zdravlja, osobito kad je riječ o ublažavanju kroničnih upala. U kombinaciji s uravnoteženom, raznolikom prehranom i zdravim životnim navikama, ovaj mirisni začin može pomoći u borbi s upalnim procesima. Njegova protuupalna i antioksidativna svojstva čine ga korisnim dodatkom svakodnevnim obrocima, a uz malo kreativnosti lako ga možete uključiti u čajeve, ulja, marinade ili čak kolače.

Zato sljedeći put kad posegnete za začinima, nemojte zaboraviti na mirisni ružmarin koji krije mnogo više od posebne arome.

Dijana K.M.

 


Podijeli: Facebook Twiter