Shutterstock
Razlika između alergije i intolerancije na hranu je u načinu na koji vaše tijelo reagira na nešto što ste pojeli. Vrlo često se ti pojmovi u široj javnosti koriste kao sinonimi ali zapravo je velika razlika. Alergijsku reakciju uzrokuje imunološki sustav, dok je intolerancija posljedica poteškoća u probavnom sustavu.
U nastavku saznajte više o uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja ovih stanja.
Intolerancija nastaje kada vaša probava teško obrađuje određene sastojke hrane. Procjenjuje se da do 20 % populacije ima neki oblik intolerancije.
Simptomi intolerancije su nadutost, plinovi, proljev, zatvor, grčevi, bol u trbuhu, umor i mučnina.
Uzroci intolerancije uključuju nedostatak probavnih enzima (npr. laktaza kod laktozne intolerancije) te osjetljivost na tvari poput histamina, glutena i sulfita.
Na spomen glutena, vjerojatno ste pomislili na celijakiju, no ona je pak sasvim nešto treće – ni alergija ni intolerancija nego autoimuna bolest. Celijakija ima neka obilježja alergije jer podrazumijeva imunološki odgovor organizma i njeni simptomi često uključuju probavne tegobe, ali i druge simptome poput bolova u zglobovima i glavobolju pa čak i neurološke smetnje.
Kad celijakija uđe u obitelj: "Plakala sam i mislila da je moj život stao..."
Najčešće intolerancije:
Alergije se javljaju kada imunološki sustav pogrešno identificira protein iz hrane kao prijetnju i reagira stvaranjem antitijela. Procjenjuje se da 8 % djece i 11 % odraslih u SAD-u ima neku vrstu alergije na hranu.
Djeca su najčešće alergična na jaja, mlijeko, ribu i soju, a među najčešćim alergenima kad je riječ o hrani su mlijeko, jaja, riba i školjkaši, jagode, kikiriki i orašasti plodovi, pšenica (gluten), soja i sezam.
Simptomi alergije uključuju:
Jaka alergijska reakcija koja uključuje iznenadno oticanje usta, jezika ili grla, kratkoću daha ili brzo disanje, plavičastu kožu ili usne i/ili gubitak svijesti zahtijeva hitnu liječničku pomoć.
Nemamo dobru vijest - za alergije ili intolerancije nema magičnog lijeka, ali moguće ih je uspješno kontrolirati. Prioritet je izbjegavanje hrane koja izaziva reakciju. Pomoći mogu i lijekovi (antihistaminici, kreme) uz preporuku liječnika. Kod nekih slučajeva moguće je i uvođenje imunoterapije.
Alergije i intolerancije na hranu mogu uzrokovati neugodne i ozbiljne zdravstvene tegobe, no temeljna razlika leži u načinu na koji tijelo reagira – imunološki sustav kod alergija, a probavni sustav kod intolerancija.
Kako potaknuti dijete da jede povrće? Trikovi kojima ćete izbjeći borbu i suze
Dok intolerancije obično uzrokuju probavne smetnje i nisu opasne po život, alergije mogu dovesti do opasnih stanja poput anafilaksije. Zato je važno educirati se, pratiti reakcije tijela te u suradnji s liječnicima izraditi plan prevencije i liječenja.
Dijana K.M.