Hrana bogata flavonoidima može smanjiti rizik od razvoja demencije

Shutterstock

Shutterstock

Čini se da šalica čaja zaista može očistiti um. Prema novoj studiji, ljudi koji redovito konzumiraju hranu bogatu flavonoidima, poput bobičastog voća, čaja i crnog vina, imaju manji rizik od razvoja demencije.

Studija, objavljena u JAMA Network Open, otkrila je da su ljudi s hipertenzijom, depresijom i većom genetskom sklonostima razvoju demencije imali najveće smanjenje rizika od demencije kada su konzumirali hranu bogatu flavonoidima.

Istraživači smatraju da flavonoidi mogu pomoći u borbi protiv demencije smanjenjem neuroinflamacije i povećanjem protoka krvi u mozak.

Jedna šalica čaja dnevno drži liječnika podalje

Kako bi istražili kako prehrana može utjecati na rizik od razvoja demencije, međunarodna skupina istraživača prvo je pristupila podacima iz UK Biobanke. Ispitali su prehrambene podatke od 121.986 sudionika u dobi od 40 do 70 godina koji su imali prosječno vrijeme praćenja od 9,2 godine.

Tijekom tog razdoblja, kod 882 sudionika dijagnosticirana je demencija.

Sudionici su prijavili prosječnu konzumaciju 4,3 obroka hrane bogate flavonoidima dnevno i čaja. Oni koji su konzumirali najviše hrane bogate flavonoidima obično su bili fizički aktivniji i imali su niži indeks tjelesne mase. Sudionici koji su konzumirali prosječno pet ili više obroka hrane bogate flavonoidima dnevno imali su manji rizik od demencije u usporedbi s onima koji su jeli najmanje flavonoida.

Istraživači su zaključili da je šest dodatnih obroka hrane bogate flavonoidima dnevno – konkretno čaj i bobičasto voće – povezano s nižim rizikom od demencije, pri čemu su najsnažnije povezanosti uočene u konzumaciji čaja.

Ove su povezanosti bile osobito izražene kod sudionika s visokim genetskim rizikom od demencije i onih s promjenjivim čimbenicima rizika poput depresije i hipertenzije.

Najveće smanjenje rizika uočeno je kod sudionika koji su konzumirali barem dvije od ove tri stvari: pet šalica čaja dnevno, jedna čaša crnog vina i pola porcije bobičastog voća. Iako je povezanost između hrane i smanjenog rizika od demencije bila samo opažena, a ne dokazana, istraživači predlažu da flavonoidi u tim namirnicama i napicima mogu djelovati na mozak smanjujući neuroinflamaciju i povećavajući protok krvi, čime se odgađaju simptomi demencije.

Čaj, vino i demencija

Redovno ispijanje čaja prethodno je povezano s nižim rizikom od demencije u istoj Biobank kohorti. Studija iz 2021. godine pokazala je da su oni koji su pili više od 4 šalice čaja dnevno imali 14% manji rizik od demencije u usporedbi s onima koji nisu pili čaj.

Međutim, postoji manje konsenzusa o učincima crnog vina. Prethodna istraživanja povezala su prekomjernu konzumaciju alkohola (bilo kojeg alkoholnog pića) s višim rizicima od razvoja demencije, dok je jedan pregled iz 2020. godine napomenuo da umjerena konzumacija vina nije bila povezana s povećanim rizikom.

Istraživači ove studije priznali su to nijansiranje i pojasnili da flavonoide iz hrane, poput bobičastog voća, treba biti prioritet u bilo kojoj prehrani koja se promovira za smanjenje rizika od demencije. „Povezanost između unosa alkohola, depresije i demencije je složena i buduća istraživanja su potrebna kako bi se bolje razumjeli ovi nalazi“, izjavila je dr. Amy Jennings, viša suradnica na istraživanjima na Kraljevskom sveučilištu u Belfastu, za Technology Networks.

„Štoviše, naša populacijska studija ne može identificirati je li umjerena konzumacija alkohola ili antocijani u crnom vinu temelj povezanosti. Trenutačne smjernice zdravstvenih stručnjaka u UK-u preporučuju smanjenje konzumacije alkohola koliko god je to moguće, osobito u srednjem životnom razdoblju, kako bi se smanjio rizik od razvoja demencije i stoga bi trebalo istaknuti antocijane iz drugih izvora poput bobičastog voća.“

Ana A.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter