česte pogreške

Prva pomoć kod prejedanja: Zašto ne smijete leći odmah nakon ručka

| Autor: A. S.
Freepik

Freepik

Svi znamo taj osjećaj: nakon obilnog obroka, postajemo pospani i kauč izgleda primamljivo. Ipak, stručnjaci upozoravaju da ova navika može dovesti do probavnih smetnji. Postoji, međutim, jedna skupina ljudi kojoj se ležanje nakon jela preporučuje.

Probavne smetnje, ili dispepsija, česte su kod mnogih ljudi. Težina u želucu, nadutost, bolovi i mučnina mogu nam pokvariti dan. Iako često krivimo hranu, pravi uzrok je često u tome što radimo ili ne radimo nakon jela.

Zašto gravitacija nije vaš prijatelj nakon jela?

Kratak odgovor na pitanje uzrokuje li ležanje nakon jela probavne smetnje je: da.

Kada legnete, gravitacija više ne pomaže da sadržaj želuca ostane na mjestu. Želučana kiselina tada lakše može dospjeti u jednjak, što uzrokuje nelagodu i pečenje. Ovo je posebno rizično za osobe s GERB-om (gastroezofagealna refluksna bolest), piše Healthline.

FreepikFreepik

Stručnjaci, prema studiji iz American Journal of Gastroenterology, savjetuju osobama s refluksom da pričekaju tri sata nakon jela prije nego što legnu. Toliko je potrebno da se želudac isprazni i smanji rizik od vraćanja kiseline.

Iznimka od pravila: Tko treba leći?

Iako ležanje nakon jela većini nije preporučljivo, kod nekih medicinskih stanja je korisno. To je slučaj kod postprandijalne hipotenzije.

Tijekom probave, puno krvi odlazi u želudac i crijeva. Kod nekih ljudi srce i krvne žile ne uspiju nadoknaditi tu promjenu, pa krvni tlak naglo padne. To može uzrokovati vrtoglavicu, slabost ili čak nesvjesticu.

5 jednostavnih načina za poboljšanje zdravlja crijeva

Ako se nakon jela često osjećate slabo ili vam se vrti, stručnjaci s Harvarda preporučuju da legnete oko sat vremena kako biste stabilizirali tlak.

Prva pomoć iz kuhinjskog ormarića

Ako vas ipak zateknu probavne smetnje, bilo zbog brzog jela, masne hrane ili stresa, ne morate odmah uzimati lijekove. U kuhinji imate korisne saveznike:

  1. Čaj od kamilice je klasik s razlogom. Djeluje protuupalno, smanjuje želučanu kiselinu i ublažava bolove.
  2. Đumbir, bilo kao čaj ili ušećeren, odličan je za borbu protiv mučnine i manjka želučane kiseline.
  3. Soda bikarbona: Za brzo olakšanje, pola žličice sode u čaši tople vode može neutralizirati višak kiseline. Pazite da ne pretjerate s količinom.
  4. Sjemenke komorača: Žvakanje ovih sjemenki nakon jela stara je metoda za sprječavanje grčeva i nadutosti.

Oprez s mentom!

Iako se čaj od paprene metvice često preporučuje za smirenje želuca, nije dobar za osobe koje imaju žgaravicu ili GERB. Metvica opušta mišić koji zatvara prolaz između jednjaka i želuca, pa može pogoršati vraćanje kiseline.

Kada posjetiti liječnika?

Povremena težina u želucu nakon obilnog obroka je normalna. Ako simptomi traju više od dva tjedna ili su praćeni gubitkom težine, povraćanjem ili otežanim gutanjem, obratite se liječniku. Promjene poput češćih manjih obroka i izbjegavanja ležanja odmah nakon jela mogu pomoći za mirniji želudac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter