savjeti

Koliko dugo ostaci hrane mogu stajati prije nego postanu opasni za zdravlje?

| Autor: A. S.
Freepik

Freepik

Ostaci hrane u hladnjaku sigurni su za konzumaciju tri do četiri dana. Nakon tog razdoblja rizik od trovanja hranom značajno raste.

Iako hrana može izgledati i mirisati uobičajeno, opasne bakterije se mogu neprimjetno razmnožavati. Preporučuje se strogo pridržavanje vremenskih okvira ili pravovremeno zamrzavanje hrane kako biste izbjegli zdravstvene probleme, piše navode stručnjaci iz Mayo Clinic.

Ako ostatke ne planirate pojesti u roku od četiri dana, odmah ih zamrznite. Zamrznuti ostaci ostaju sigurni dulje vrijeme, ali je preporučljivo konzumirati ih unutar tri do četiri mjeseca radi boljeg okusa.

Što više ultraprerađene hrane jedemo, to je veći rizik od prerane smrti!

Nakon tri do četiri dana u ohlađenim ostacima mogu se razviti mikroorganizmi i bakterije, što povećava rizik od trovanja hranom. Bakterije često ne mijenjaju okus, miris ili izgled hrane, pa nije moguće procijeniti sigurnost hrane vizualno. Ako sumnjate u ispravnost hrane, preporučuje se baciti je.

Što ako su ostaci stajali izvan hladnjaka?

Najbolje je staviti ostatke u hladnjak odmah nakon obroka. Hrana koja stoji vani tijekom zabave ili piknika treba se ohladiti nakon dva sata na sobnoj temperaturi. Ako je temperatura iznad 32 stupnja Celzija, hrana ne smije stajati vani duže od jednog sata.

Za sigurnost hrane važno je održavati vruću hranu vrućom, a hladnu hladnom. Potrebno je smanjiti vrijeme koje hrana provodi u takozvanoj opasnoj zoni, odnosno između 4°C i 60°C, gdje se bakterije brzo razmnožavaju.

FreepikFreepik

  • Vruću hranu držite na temperaturi iznad 60°C u vatrostalnoj posudi ili sporom kuhalu dok je izvan hladnjaka.
  • Hladnu pokvarljivu hranu, poput salate s piletinom ili sendviča s narescima, poslužite u posudama koje su uronjene u zdjele s ledom.

Kako sigurno podgrijati ostatke?

Ostatke podgrijavajte dok unutarnja temperatura ne dosegne 74°C. Tijekom podgrijavanja promiješajte hranu kako bi se ravnomjerno zagrijala. Spora kuhala nisu preporučljiva jer sporo zagrijavanje može potaknuti rast bakterija.

Zamrznute ostatke potrebno je odmrznuti prije kuhanja. Nemojte ih odmrzavati na kuhinjskoj radnoj površini.

Zamrznutu hranu možete sigurno odmrznuti na tri načina:

  1. U mikrovalnoj pećnici.
  2. Prebacivanjem u hladnjak da se odmrzne preko noći.
  3. Stavljanjem u vodonepropusnu posudu u hladnu vodu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter