freepik
Sladoled je više od deserta – on je ljetni ritual! No što kad želimo uživati bez grižnje savjesti? Imamo rješenje!
Ako se ne možete odlučiti između lokalnog sladoledara i hladnjaka u trgovini, evo što trebate znati o zdravijim verzijama sladoleda, uključujući one bez mliječnih sastojaka, s niskim udjelom kalorija i zamjena poput smrznutog jogurta.
Prema nutricionistici Abri Pappi, najbolji pokazatelj zdravog sladoleda je etiketa. Najzdraviji sladoled je onaj s najmanje sastojaka, a idealno je ako sadrži samo mlijeko, vrhnje, šećer i prirodnu aromu. Najbolji izbor? Nutricionistica tvrdi da su to sladoledi lokalnih malih proizvođača; oni naime često koriste domaće sastojke i manje industrijski prerađenih sirovina.
Ključ je u količini i kontekstu. Sladoled može biti dio uravnotežene prehrane no morat ćete pripaziti na nekoliko detalja. Sladoled, naime, sadrži dosta šećera i masti, no Pappa ističe da ključ leži u umjerenosti.
Američko udruženje za srce preporučuje najviše 36 g dodanog šećera dnevno za muškarce i 25 g za žene. Neke popularne marke sladoleda mogu sadržavati i do 40 g šećera u samo jednoj porciji!
Ova namirnica topi kilograme dok spavate, a vjerojatno je već imate u hladnjaku
Osobe s dijabetesom, bolestima srca ili intolerancijom na laktozu trebale bi biti posebno oprezne kad je riječ o količinama i sastavu.
Također, emocionalno prejedanje zbog stresa često je uzrok prekomjernog unosa sladoleda. Umjesto toga, pokušajte sladoled doživjeti kao ugodan, svjestan užitak – ne kao automatsku reakciju na stres.
Sladoledi od badema, kokosa ili soje odlični su za vegane ili osobe koje ne podnose laktozu, ali ne moraju nužno biti zdraviji. Da bi se postigla kremasta tekstura, ponekad se dodaju emulgatori i zgušnjivači, što povećava razinu obrade proizvoda.
Slično je i sa smrznutim jogurtom – on ima niži udio kalorija, ali da bi se neutralizirao njegov kiselkast okus, često se dodaje više šećera nego u običan sladoled. Također sadrži aditive za bolju teksturu.
Sladoled nije neprijatelj zdravlja sve dok znamo što jedemo. Jednostavni sastojci i umjerena konzumacija čine razliku. A ako ste na godišnjem odmoru ili imate vremena, isprobajte i tri recepta za domaći sladoled kojeg će rado pojesti i svaki nutricionist:
freepik
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
Priprema:
Koristite jako zrele banane; one su prirodno slatke i kremaste.
Umjesto šećera dodajte malo meda, javorovog sirupa ili eritritola.
Za veći unos proteina možete dodati protein prah ili grčki jogurt.
Tri smoothieja koji se bore s upalama u vašem tijelu – drugi će vas jako iznenaditi!
Dobar tek!
Dijana K.M.