jesti zdravo

5 začina koji sadrže više antioksidanta od kurkume (i kako ih uključiti u prehranu)

freepik

freepik

5 začina koji sadrže više antioksidanta od kurkume (i kako ih uključiti u prehranu)
Kurkuma je poznata po svojoj živoj žutoj boji i snažnim antioksidativnim svojstvima.

Međutim, njezin aktivni sastojak kurkumin tijelo teško apsorbira. Dobra vijest? Ovi začini mogu sadržavati još više antioksidanata od kurkume i lako ih možete uključiti u svakodnevnu prehranu.

1. Klinčić

Klinčić se često koristi u pripremi curryja, mesa i tradicionalnog chai čaja. U tradicionalnoj medicini klinčić se koristi za ublažavanje zubobolje i jačanje imuniteta.

Sadrži eugenol, snažan antioksidans iz skupine fenolnih spojeva koji se također nalazi u lovoru i cimetu. Istraživanja pokazuju da klinčić ima viši udio fenolnih spojeva u usporedbi s kurkumom.

Napomena: Klinčić može utjecati na djelovanje određenih lijekova i usporiti zgrušavanje krvi. Prije dodavanja većih količina u prehranu ili korištenja suplemenata, posavjetujte se s liječnikom ili farmaceutom.

2. Cimet

Cimet se koristi u raznim slatkim i slanim jelima – od pita s jabukama i rolica s cimetom do vijetnamske juhe pho. Cimet sadrži više fenolnih spojeva od kurkume, što ga čini snažnim antioksidansom.

Osim antioksidativnog učinka, neka istraživanja pokazuju da cimet može poboljšati pamćenje i kognitivne funkcije, no potrebna su dodatna istraživanja.

Ljetna opasnost: Evo kako se možete zaštiti od trovanja hranom i zaraze salmonelom

Oprez: Konzumacija prevelikih količina cimeta, može biti štetna zbog kumarina, spoja koji u većim dozama može oštetiti jetru. Male količine u kuhanju su sigurne, no izbjegavajte suplemente s visokim dozama bez stručnog nadzora.

3. Origano

Svježi ili sušeni origano čest je začin u umacima za tjesteninu i marinadama za meso. Origano sadrži više fenolnih i flavonoidnih spojeva nego kurkuma.

Među njegovim snažnim antioksidansima nalaze se ružmarinska kiselina, karvakrol i timol, koji prema nekim istraživanjima mogu imati i antitumorski učinak. Ipak, potrebna su dodatna istraživanja na ljudima kako bi se potvrdili ti učinci.

Većina ljudi može sigurno koristiti origano u prehrani. Ako uzimate lijekove za dijabetes ili protiv zgrušavanja krvi, obavezno se konzultirajte s liječnikom prije uzimanja dodataka prehrani s origanom.

4. Timijan

Timijan je aromatična biljka iz mediteranske kuhinje, bogata vitaminima A i C, koji imaju antioksidativna i protuupalna svojstva.

Sadrži više fenolnih i flavonoidnih spojeva od kurkume, uključujući ružmarinsku kiselinu i luteolin, flavonoid koji može pomoći u sprječavanju rasta stanica tumora.

Hrana može utjecati na uspješnost pojedinih terapija protiv raka, dokazuje nova studija

Osim antioksidansa, timijan sadrži i važne minerale poput željeza, kalija, kalcija i magnezija.

5. Kadulja

Kadulja je biljka iz porodice metvice, često korištena u pripremi maslaca, jela od ribe i piletine. Sadrži visoku koncentraciju antioksidanata, posebno ružmarinske kiseline.
Preliminarna istraživanja pokazuju da kadulja može poboljšati kognitivne funkcije, ublažiti valunge u menopauzi i pridonijeti zdravim razinama kolesterola. No, za potvrdu tih učinaka potrebna su dodatna istraživanja.

Trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati visoke doze kadulje, ali uobičajena upotreba u hrani uglavnom je sigurna.

Zašto su antioksidanti važni?

Antioksidanti štite stanice od slobodnih radikala, molekula koje mogu oštetiti DNA i povećati rizik od nastanka raka. Slobodni radikali nastaju zbog zagađenja, pušenja, UV zraka i stresa.
Iako tijelo proizvodi određenu količinu antioksidanata, važno ih je unositi i putem raznolike i uravnotežene prehrane bogate biljnim spojevima.

Umjesto da se fokusirate isključivo na brojke i usporedbe, uključite razne začine i bilje u svoju svakodnevnu prehranu. Svaki obrok je prilika da ojačate svoje zdravlje – prirodno i ukusno!

A.A.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter