Hrana može utjecati na uspješnost pojedinih terapija protiv raka, dokazuje nova studija

Shutterstock

Shutterstock

Znanstvenici su otkrili da način na koji se hranimo može doslovno promijeniti učinkovitost onkoloških lijekova. Novo istraživanje Ludwig Cancer Research centra otkrilo je iznenađujuću vezu između prehrane, crijevne mikrobiote i uspješnosti terapije protiv raka.

 „U ovom smo istraživanju otkrili da prehrana uistinu može promijeniti ishod liječenja. Naime, određene male molekule iz biljne hrane crijevne bakterije kod miševa pretvaraju u spojeve koji potiču jetru da brže razgrađuje PI3K inhibitore, čime se smanjuje njihova učinkovitost.“, riječi su autora studije.

Da pojasnimo, studiju su vodili Asael Roichman i dr. Joshua Rabinowitz iz Ludwig instituta na Princetonu, a njihovi rezultati mogli bi objasniti zašto onkološki lijekovi poznati kao inhibitori PI3 kinaze (PI3K), koji ciljaju na nenormalno aktiviranu biokemijsku signalnu putanju odgovornu za rast stanica raka, ne pružaju dosljedne i dugoročne rezultate u liječenju tumora. „Mnogi lijekovi za rak ne djeluju jednako učinkovito kod svih pacijenata, a jedna od mogućih varijabli koja se sve više razmatra je prehrana“, rekao je dr. Rabinowitz.

„Iako smo se u ovoj studiji fokusirali na PI3K inhibitore, enzimi u jetri koji ih razgrađuju sudjeluju i u razgradnji mnogih drugih lijekova“, dodaje Roichman. „To sugerira da bi naši nalazi mogli biti relevantni za više vrsta lijekova koji se koriste u liječenju raka i drugih bolesti.“

Ovaj omiljeni začin ima snažno protuupalno djelovanje, tvrde stručnjaci

Istraživanje objavljeno u časopisu Cell započelo je neobičnim rezultatom proizašlim iz eksperimenta koji je isprva imao sasvim drugačiju svrhu – istražiti međudjelovanje prehrane i terapije raka iz nove perspektive. Naime, prethodna su istraživanja pokazala da ketogena prehrana, koja je bogata mastima, a izrazito siromašna ugljikohidratima, može pojačati učinkovitost onkoloških lijekova kod miševa. Smatralo se da je taj učinak povezan s nižom razinom inzulina i šećera u krvi.

Zato su istraživače iznenadili rezultati u kojima su miševi hranjeni određenim visokougljikohidratnim dijetama, koje bi inače trebale povisiti razinu šećera i inzulina, ipak dobro reagirali na PI3K inhibitore.

Dubljom analizom otkrili su da učinak ketogene prehrane nije nužno vezan uz razine šećera, masti ili inzulina, već uz molekularnu složenost prehrane, odnosno razliku između prehrane temeljene na cjelovitim namirnicama i one s visokim stupnjem prerade.

Naime, ketogena hrana koja se koristi u pretkliničkim studijama s miševima je visoko procesirana i ne sadrži kompleksne biljne spojeve (fitokemikalije) koji su prisutni u standardnoj prehrani, osobito one iz mahunarki i soje.

Daljnji eksperimenti pokazali su da povećana razina tih jetrenih enzima kod miševa koji su hranjeni standardnom hranom uzrokuje bržu razgradnju PI3K inhibitora, što smanjuje njihovu antikancerogenu učinkovitost. U skladu s tim, istraživači su pokazali da prehrana bogata ugljikohidratima, ali siromašna fitokemikalijama, kao i primjena antibiotika koji smanjuju broj crijevnih bakterija, može pojačati djelovanje PI3K inhibitora kod miševa.

Masna hrana i zdravlje: 7 negativnih posljedica koje želite znati

Naši rezultati sugeriraju da određene biljne dijete, kroz interakciju s crijevnim mikrobima, mogu smanjiti učinkovitost lijekova protiv raka tako što pojačavaju sustave za njihovu razgradnju“, ističe Roichman. „Iako se specifične molekule koje imaju ovaj učinak mogu razlikovati kod ljudi, naše istraživanje ukazuje na prehranu i mikrobiom kao ključne čimbenike koji mogu oblikovati način na koji lijekovi djeluju u tijelu.“

Ovi rezultati otvaraju mogućnosti razvoja novih pristupa u onkološkoj terapiji koji bi uzimali u obzir prehrambene navike pacijenta, sastav crijevnog mikrobioma i eventualnu nedavnu uporabu antibiotika, koji također mijenjaju ravnotežu korisnih bakterija u crijevima.

Kako istraživanja napreduju, sve više se otvara mogućnost da se liječenje raka prilagođava ne samo vrsti tumora, nego i prehrani, crijevnoj flori pa čak i nedavnoj upotrebi antibiotika. U budućnosti bi to moglo značiti da liječnici, uz propisivanje terapije, preporučuju i posebne prehrambene smjernice ili dodatke koji pomažu da lijekovi djeluju učinkovitije.

Dijana K.M.


Podijeli: Facebook Twiter