Muči vas zatvor i probavne smetnje? Ove namirnice dodajte svakom obroku  

Shutterstock

Shutterstock

Kako biste izbjegli probleme poput zatvora i žgaravice te brojnih simptoma usporenog rada probave, važno je birati prave namirnice.  Evo na što biste trebali obratiti pažnju ako želite očuvati zdravlje crijeva.

Povećajte unos vlakana i spriječite zatvor

Preporučuje se povećanje unosa vlakana i to ne bez razloga - većina ljudi ih ipak ne unosi dovoljno. Prehrana bogata vlaknima može pomoći u probavi i spriječiti opstipaciju.

Ciljajte na preporučeni dnevni unos vlakana od 30 g, a za zdrava crijeva potrebno je unositi vlakna iz različitih izvora, poput:

  • integralnog kruha
  • smeđe riže
  • voća i povrća
  • graha
  • zobenih pahuljica

Neki ljudi smatraju da žitarice i proizvodi od žita uzrokuju nadutost, ako je to slučaj kod vas, uvijek vlakna možete potražiti u voću i povrću.

Dovoljan unos tekućine za bolju probavu

Važno je stalno piti, osobito vodu. To potiče lakši prolazak otpadnih tvari kroz probavni sustav i pomaže pri omekšavanju stolice.

Vlakna djeluju kao spužva, upijajući vodu. Bez tekućine vlakna ne mogu obaviti svoj posao i lako će doći do opstipacije. Dobar način da osigurate dovoljan unos tekućine je da pijete čašu vode uz svaki obrok. Izbjegavajte kofeinske napitke jer mogu izazvati žgaravicu.

Smanjite unos masti

Masna hrana, poput prženih jela, teže se probavlja i može izazvati bolove u želucu i žgaravicu. Smanjite unos takvih namirnica kako biste olakšali posao svom želucu.

Pokušajte jesti više nemasnog mesa i ribe, piti obrano ili  mlijeko s malim udjelom masnoće i pripremati hranu na roštilju umjesto da je pržite.

Oprez s začinima kako biste izbjegli probleme sa želucem

Mnogi ljudi obožavaju začinjenu hranu, a ona im ne izaziva nikakve smetnje u probavi. Drugi pak primjećuju da im začinjena hrana uzrokuje nelagodu u želucu.

Nisu samo ljute papričice odgovorne za razvoj problema, utjecati mogu i češnjak ili luk. Ako začinjena hrana izaziva žgaravicu, bolove u želucu ili proljev, pokušajte je što manje konzumirati.

Ako već imate problem poput žgaravice ili sindroma iritabilnog crijevnog, izbjegavajte je potpuno.

Pazite na okidače koji uzrokuju probavne smetnje

Neki ljudi primjećuju da određena hrana izaziva probleme. Kisela hrana, poput rajčica, citrusa, preljeva za salate i gaziranih napitaka, može izazvati žgaravicu.

Ako ne možete probaviti laktozu (intolerancija na laktozu), šećer u mlijeku, javit će se  nadutost i proljev nakon konzumacije mlijeka ili mliječnih proizvoda, uključujući vrhnje, sir, jogurt i čokoladu.

Pokušajte izbjegavati hranu i pića koja uzrokuju vaše probavne smetnje. Vodite dnevnik prehrane kako biste utvrdili koja ih hrana izaziva.

Odabir pravih napitaka za lakšu probavu

Pića koja sadrže kofein, poput kave, čajeva i nekih gaziranih pića, povećavaju kiselost u želucu, što može izazvati žgaravicu kod nekih ljudi.

Gazirana pića mogu uzrokovati i nadutost. Za prevenciju  probavnih smetnji, odaberite pića koja nisu gazirana i ne sadrže kofein, poput biljnih čajeva, mlijeka i obične vode.

Ako ne možete bez kave ili čaja, ograničite unos na 1-2 šalice dnevno.

Probiotici

Probiotici su takozvane "dobre bakterije" koje se prirodno nalaze u crijevima. Postoji nekoliko dokaza da mogu biti korisni za neka stanja, uključujući pomoć kod sindroma iritabilnog crijevnog. Međutim, malo je dokaza koji podupiru neke druge zdravstvene tvrdnje o njima.

Probiotici su dostupni kao suplementi ili u jogurtima, koji su dobar prirodni izvor. Ako želite isprobati probiotike, najbolje je uzimati ih svaki dan najmanje 4 tjedna kako biste vidjeli hoće li vam pomoći.

Ako imate postojeće zdravstvene probleme ili oslabljen imunološki sustav, posavjetujte se s liječnikom prije nego što počnete uzimati suplemente.

Ana A.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter