ZANIMLJIVO...

Znanstvenici otkrili način za otkrivanje lažnog meda bez otvaranja staklenke

Shutterstock

Shutterstock

Istraživači sa Sveučilišta Cranfield u Bedfordshireu tvrde da su uspješno testirali dvije nove metode za brzu i točnu provjeru britanskog meda, prenosi BBC.

Dr. Maria Anastasiadi, voditeljica projekta, izjavila je da se nada da će ovo otkriće pomoći pri odabiru kvalitetnog proizvoda, a isto tako zaštiti potrošaće. Projekt je vodila dr. Anastasiadi, prof. bioinformatike na Sveučilištu Cranfield, u suradnji s Agencijom za sigurnost hrane i Britanskim vijećem za znanost i tehnologiju.

Analiza svjetlom

Znanstvenici su koristili specijaliziranu analizu svjetlom za otkrivanje lažnog meda bez otvaranja staklenke. Dr. Anastasiadi je izjavila: "Ova metoda je učinkovit i brz alat za prepoznavanje sumnjivih uzoraka meda, pomažući industriji da zaštiti potrošače."

U 2023. godini u Ujedinjeno Kraljevstvo je uvezeno meda u vrijednosti gotovo 90 milijuna funti, no, kako tvrde znanstvenici, on može biti podložan prevarama kada (ako) se koriste sirupi za razrjeđivanje meda.

Izvještaj Europske komisije iz prošle godine otkrio je da je gotovo polovica od 147 testiranih uzoraka bila vjerojatno kontaminirana. Metode provjere često su skupe i vremenski zahtjevne, a može biti vrlo teško otkriti kontaminirane proizvode, dodaju znanstvenici.

U drugom istraživanju korištena je metoda DNK barkodiranja, koja se već koristi u autentifikaciji hrane, i uspješno je otkrila vrlo male razine sirupa od riže i kukuruza.

Dr. Anastasiadi je izjavila: "Do sada DNK nije široko korišten za ispitivanje autentičnosti meda, ali naše istraživanje pokazalo je da je ovo osjetljiv, pouzdan i robustan način za otkrivanje i potvrdu podrijetla sirupa." te dodaje kako je važno imati upravo ovako dosljednu tehniku u opremi za testrianje.

Uzorke kontaminirane sirupima od riže i šećerne repe testirali su pomoću neinvazivne metode Spatial Offset Raman Spectroscopy, koja se češće koristi u farmaceutskoj i sigurnosnoj dijagnostici. Znanstvenici su izjavili da je ova metoda bila izuzetno točna u otkrivanju sirupa od šećera te da je prijenosna i jednostavna za implementaciju, što je čini idealnim alatom za testiranje meda u opskrbnim lancima.

Ana A.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter