Što jesti, a što ne za zdravlje pluća? Popis namirnica koje mogu štetiti disanju

Shutterstock

Shutterstock

Kad razmišljamo o zdravlju pluća, prve asocijacije su prestanak pušenja i izbjegavanje zagađenog zraka. I doista, to jesu dva ključna faktora u prevenciji bolesti dišnog sustava. No i prehrana ima snažan utjecaj na funkciju pluća i cjelokupno zdravlje dišnog sustava. Hrana može imati protuupalno djelovanje, pomoći u obrani organizma od štetnih utjecaja iz okoliša te čak ublažiti simptome već postojećih plućnih bolesti.

Određene skupine namirnica mogu poboljšati kapacitet pluća, ojačati imunološki sustav te smanjiti rizik od kroničnih respiratornih bolesti kao što su astma, bronhitis i kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB). U nastavku donosimo pregled najvažnijih namirnica koje pridonose zdravlju dišnog sustava, ali i onih koje bi bilo poželjno izbjegavati.

Što jesti (i piti) za zdravija pluća, preporuča europeanlung.org.

Voće i povrće – ono koje je bogato antioksidansima

Namirnice poput bobičastog voća, paprike, mrkve i tamnozelenog lisnatog povrća sadrže vitamin C, E, beta-karoten i flavonoide koji štite pluća od oksidativnog stresa i upala. Studije pokazuju da povećan unos voća i povrća poboljšava plućnu funkciju i smanjuje rizik od KOPB-a .

Plava riba

Masna riba poput lososa, skuše i sardina bogata je omega-3 masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva. Istraživanja sugeriraju da redovita konzumacija ovih riba može poboljšati funkciju pluća kod osoba s kroničnim plućnim bolestima .

Tri smoothieja koji se bore s upalama u vašem tijelu – drugi će vas jako iznenaditi!

Žitarice i druge namirnice bogate vlaknima

Cjelovite žitarice, mahunarke, voće i povrće bogati su vlaknima koja podržavaju zdravlje crijeva i, posljedično, pluća. Zdrava crijevna mikroflora može smanjiti upalu u plućima i poboljšati imunološki odgovor .

Jaja… i opet – plava riba

Vitamin D, prisutan u masnoj ribi i žumanjcima, važan je za imunološku funkciju i zdravlje pluća. Niska razina vitamina D povezana je s povećanim rizikom od respiratornih infekcija i pogoršanja astme .

Kava

Redovita konzumacija kave može podržati zdravlje pluća. Kofein u kavi ima protuupalna svojstva, a njezini polifenoli djeluju kao antioksidansi koji smanjuju upalu. No naravno, važno je ne pretjerivati!

Hrana koja šteti zdravlju pluća

Iako određene namirnice mogu imati blagotvoran učinak na pluća, jednako je važno obratiti pozornost i na hranu koja može imati suprotan učinak. Pojedine namirnice mogu potaknuti upalne procese u tijelu, oslabiti imunološki sustav i dodatno opteretiti dišni sustav, osobito kod osoba koje već pate od bolesti poput astme ili KOPB-a.

Hrana bogata zasićenim mastima, rafiniranim šećerima i aditivima povezuje se s pogoršanjem plućne funkcije i većim rizikom od kroničnih respiratornih problema. Također, određene namirnice mogu izazvati nadutost ili refluks, što može dodatno otežati disanje. Prepoznavanje i ograničavanje unosa takve hrane ključni su koraci prema očuvanju optimalne funkcije pluća i prevenciji ozbiljnijih stanja. Zato u nastavku donosimo pregled najčešćih namirnica koje bi trebalo konzumirati s oprezom, ili čak u potpunosti izbjegavati, kako biste zaštitili svoja pluća.

Prerađeno meso

Konzumacija prerađenog mesa poput kobasica, slanine i hrenovki povezana je s povećanim rizikom od KOPB-a. Ove namirnice sadrže nitrite i druge aditive koji mogu potencirati upalu.

Hrana bogata zasićenim mastima i šećerima

Brza hrana, slatkiši i gazirana pića mogu povećati upalu i oksidativni stres u tijelu, što negativno utječe na pluća. Visok unos ovih namirnica povezan je s lošijom plućnom funkcijom i većim rizikom od respiratornih bolesti.

Kurkuma kao prirodan saveznik protiv upala, bolesti srca i starenja mozga

Hrana s visokim sadržajem soli

Prekomjeran unos soli može dovesti do zadržavanja tekućine i povećanog krvnog tlaka, što dodatno opterećuje pluća i srce. Ograničavanje unosa soli može pomoći u smanjenju simptoma kod osoba s plućnim bolestima.

Za očuvanje zdravlja pluća preporučuje se prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i masnom ribom, uz izbjegavanje prerađenog mesa, brze hrane i prekomjernog unosa soli. Takva prehrana može smanjiti upalu, poboljšati funkciju pluća i smanjiti rizik od razvoja kroničnih plućnih bolesti. No istovremeno pripazite na namirnice koje mogu potaknuti već postojeće upalne procese i – dišite punim plućima.

Dijana K.M.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter