freepik
Nije tajna da je matcha trenutačno veliki hit (gledamo vas, matcha latte), ali ovaj japanski zeleni čaj u prahu daleko je više od prolaznog trenda. Bilo da ste već vjerni ljubitelj ili samo znatiželjni isprobati nešto novo, zdravstvene prednosti matche daju mnogo razloga za daljnje istraživanje.
U nastavku donosimo preporuke nutricionista o tome zašto je matcha zasluženo dobila status superhrane – i kako iz nje izvući najviše koristi.
Matcha je fini, svjetlozeleni prah koji se koristi za pripremu napitaka i raznih kulinarskih delicija. Dobiva se iz japanskog čaja tencha, koji potječe od biljke Camellia sinensis. Ovaj čaj se uzgaja u sjeni u južnim dijelovima Japana, a zatim se pari, suši i melje u fini prah. Upravo uzgoj u sjeni potiče povećanu proizvodnju klorofila, što matchi daje njezinu prepoznatljivu intenzivnu boju.
Muči vas visoki tlak ljeti? Top 9 biljaka koje će pomoći da ga držite pod kontrolom
Iako je matcha iznimno korisna, ni s njom ne treba pretjerivati. Nutricionistica Jamie Mok, registrirana dijetetičarka i predstavnica Akademije za prehranu i dijetetiku, ističe kako osjetljivost na kofein varira od osobe do osobe. "Prekomjerna konzumacija kofeinskih napitaka poput matche može izazvati nervozu, nemir i probleme sa spavanjem", kaže Mok.
Preporuke nutricionistice: Što jesti ljeti, kako se hidratizirati i 5 brzih recepata za vruće dane
Zlatna sredina: Prema preporukama američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), unos do 400 mg kofeina dnevno smatra se sigurnim za zdrave odrasle osobe. No, ta brojka uključuje sve izvore kofeina – i kavu i čaj – stoga prije druge šalice matche, razmislite koliko ste već unijeli tijekom dana.
A.A.