Gluten: prijatelj ili neprijatelj? Evo kako znati trebate li ga izbaciti iz prehrane

freepik

freepik

Dovoljan je kratak obilazak trgovine da postane jasno: nikad nije bilo lakše jesti bez glutena. Sve veća ponuda bezglutenskih proizvoda dobra je vijest za osobe s celijakijom i nekim drugim zdravstvenim stanjima. No, ta dostupnost možda potiče i one koji ne trebaju nužno izbjegavati gluten da ga izbace iz prehrane.

Mnogi vjeruju da je bezglutenska prehrana zdraviji način prehrane, ali to nije uvijek točno. Ova prehrana uvelike pomaže ljudima čiji organizam ne podnosi gluten, no nije nužno zdrav izbor za sve.

Tko mora biti bez glutena?

Gluten — protein koji se nalazi u žitaricama poput pšenice, ječma i raži — izaziva simptome kod osoba s određenim stanjima, uključujući:

  • Celijakiju - autoimuni poremećaj kod kojeg gluten pokreće reakciju imunološkog sustava i uzrokuje simptome poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva, umora i gubitka težine
  • Neliječenu celijakiju, koja dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva i otežava apsorpciju hranjivih tvari
  • Necelijakijsku osjetljivost na gluten, koja uzrokuje slične simptome kao celijakija, ali bez oštećenja crijeva
  • Glutensku ataksiju, autoimunu bolest koja zahvaća živčano tkivo i uzrokuje probleme s kontrolom mišića
  • Alergiju na pšenicu, koja također uključuje imunološku reakciju na gluten, uz simptome poput začepljenosti, otežanog disanja i dr.

Izbacivanje glutena iz prehrane neophodno je za osobe s ovim stanjima. Ako sumnjate na osjetljivost na gluten, najbolje je konzultirati se s gastroenterologom kako bi se postavila točna dijagnoza i utvrdilo koliko strogo trebate izbjegavati gluten.

Kad celijakija uđe u obitelj: "Plakala sam i mislila da je moj život stao..."

Dijagnoza znači i izbacivanje brojnih namirnica koje sadrže pšenicu, ječam ili raž. Neke, poput kruha i žitarica, lako je prepoznati. No, gluten se može skrivati i u neočekivanim proizvodima poput piva, hrenovki, salatnih preljeva pa čak i nekih lijekova. Početak bezglutenske prehrane može biti izazovan upravo zbog otkrivanja tih skrivenih izvora glutena.

Je li bezglutenska prehrana automatski zdravija?

Iako je bezglutenska prehrana medicinska nužnost za neke ljude, sve više njih se odlučuje za nju iz drugih razloga.

No, cilj bezglutenske prehrane nije mršavljenje, niti je ona nužno zdravija od uobičajene prehrane. Primjerice, bezglutenska mješavina za kolače možda neće biti zdravija od obične. Štoviše, proizvođači mogu dodati više šećera ili zasićenih masnoća kako bi poboljšali okus.

Alergija na hranu ili intolerancija? Koja je razlika i kako liječiti

Također, mnogi proizvodi koji sadrže gluten obogaćeni su vitaminima i mineralima, dok bezglutenske verzije to možda nisu. Osobe koje iz bilo kojeg razloga slijede bezglutensku prehranu trebaju se dodatno potruditi kako bi osigurale dovoljan unos hranjivih tvari.

Svi bi se trebali fokusirati na dovoljan unos voća i povrća – što je često zanemareno u prehrani, a prirodno su bez glutena. Ako imate celijakiju ili drugo stanje koje zahtijeva izbjegavanje glutena, usmjerite se na prirodno bezglutenske namirnice poput kvinoje i riže.

Ako sumnjate da imate celijakiju ili netoleranciju na gluten, nemojte započeti dijetu bez prethodne konzultacije s liječnikom.

A.a.


Podijeli: Facebook Twiter