ISTRAŽIVANJA

Je li juha od kostiju stvarno odličan prirodni lijek? Evo što kaže znanost

Shutterstock

Shutterstock

Može li juha od kostiju zaista ublažiti bolove u zglobovima, poboljšati zdravlje crijeva i kože? Svoje mišljenje u nastavku teksta otkrivaju znastvenici.

Juha od kostiju posljednjih godina doživljava pravi uspon u svijetu prehrane. Često nazvana "tekuće zlato" na društvenim mrežama, juha od kostiju navodno ublažava bolove u zglobovima, poboljšava zdravlje crijeva, potiče elastičnost kože i još mnogo toga. To je osnovna namirnica u paleo i keto dijetama, čak je i uvrštena u visokokvalitetnu hranu za kućne ljubimce.

No, unatoč popularnosti, zaslužuje li juha od kostiju svu tu pompu?

Odgovor ovisi o tome koje zdravstvene dobrobiti vas zanimaju i što mislite o znanstvenim dokazima koji polako izlaze na površinu.

"Juha od kostiju uspješno je spojila drevnu tradiciju i moderne vrijednosti“, kaže znanstvenica za hranu Kantha Shelke, osnivačica tvrtke koja se bavi znanošću o hrani i razvojem pakirane hrane, te članica Instituta za tehnologiju hrane. "Tisućama godina, ovaj kuhani izvor kostiju bio je temelj tradicionalne prehrane diljem svijeta i cijenjen zbog svojih hranjivih i ljekovitih svojstava.“

Međutim, mnoge moderne tvrdnje o koristi juhe od kostiju više su teorijske nego potkrijepljene znanstvenim dokazima, a većina istraživanja na ovom području fokusira se na izolirane sastojke unutar juhe. "Mislim da juha od kostiju ima više pozornosti nego što zaslužuje“, kaže Abbie Gellman, dijetetičarka i kuharica iz New Yorka. "Svi traže čarobnu tabletu ili superhranu. Po mom mišljenju, to su voće i povrće, a ne juha od kostiju."

Dokazano da sadrži protuupalna svojstva

No, neke tvrdnje su potkrijepljene znanošću. Posljednjih godina istraživanja na životinjama pokazala su da juha od kostiju ima protuupalna svojstva koja smanjuju simptome ulceroznog kolitisa. Također, studija iz 2024. godine, objavljena u časopisu Journal of Food Science, pokazala je da hijaluron i kondroitin sulfat u juhi od pilećih kostiju i povrća usporavaju napredovanje osteoporoze u laboratorijskim eksperimentima.
Što to znači za vaše zdravlje?

Što je zapravo juha od kostiju?

Juha od kostiju posebna je vrsta temeljca koja se priprema kuhanjem kostiju govedine, janjetine, piletine, puretine ili svinjetine u vodi 12 do 24 sata. Dobivena tekućina bogata je kolagenom i proteinima, kao i mikronutrijentima.

Ovi nutrijenti ključni su za vaše zdravlje. Kolagen pruža strukturu, potporu i snagu koži, mišićima, kostima i vezivnim tkivima, dok je protein nužan za izgradnju i obnovu mišića, kože i drugih tkiva, kao i za poticanje funkcije imunološkog sustava, regulaciju krvnog tlaka, zdravlje kostiju, sitost i kontrolu tjelesne težine.

"Što dulje kuhate kosti i držite ih u juhi, to više proteina i kolagena ćete dobiti iz kostiju", kaže Julia Zumpano, registrirana dijetetičarka u Centru za ljudsku prehranu Cleveland Clinic.
Što se tiče mikronutrijenata, juha od kostiju sadrži aminokiseline (koje su gradivni blokovi proteina), kao i kalij, kalcij, magnezij, fosfor, željezo, selen, vitamin A i B vitamine, dodaje Zumpano.

Iako je juha od kostiju danas popularna, njezine koristi za zdravlje nisu uvijek potkrijepljene čvrstim znanstvenim dokazima. No, neke tvrdnje, poput njezinih protuupalnih svojstava i koristi za zdravlje kostiju, imaju osnovu u istraživanjima.

Ako želite isprobati juhu od kostiju, možete uživati u njezinim nutritivnim vrijednostima, ali uvijek je najbolje u svoju prehranu uključiti širok spektar zdravih namirnica.

Ana A.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter