freepik
Ima li netko tko ne voli lubenicu? Ona je uistinu nezaobilazan sastojak naših hladnjaka u ljetnim mjesecima, a ono što možda niste znali je da, osim što osvježava za ljetnih vrućina, lubenica je i izuzetno zdrava! Bogata je antioksidansima i hranjivim tvarima, a osim što pomaže pri hidrataciji, može doprinijeti zdravlju srca, smanjiti rizik od pojedinih bolesti i pozitivno utjecati na opće zdravlje. Stoga idemo malo bolje upoznati lubenicu.
Ovo sočno i slatko voće mnogima je omiljena ljetna poslastica za osvježenje tijekom vrućih dana. S jarko crvenim mesom i sitnim sjemenkama, lubenica obiluje vitaminima A i C te drugim korisnim tvarima.
1. Pomaže u održavanju hidratacije
Ovo je nešto što je poznato – da, lubenica se uistinu sastoji većinom od vode, što ju čini idealnom za unos tekućine tijekom dana. Hrana s visokim udjelom vode ima malo kalorija a to može pomoći kod kontrole tjelesne mase jer pruža osjećaj sitosti.
2. Lubenica je bogata hranjivim tvarima
Sadrži kalij, magnezij, citrulin te snažne antioksidanse poput likopena i karotenoida. A sad malo o brojevima… U samo jednoj šalici (152 g) lubenice nalaze se:
3. Moguć antikancerogeni učinak
Likopen i kukurbitacin E, prisutni u lubenici, po nekim istraživanjima mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka poput raka prostate i debelog crijeva. Ipak uzmimo ovo s rezervom jer stručnjaci se slažu da su potrebna dodatna istraživanja.
4. Podržava zdravlje srca
Sastojci lubenice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. Citrulin potiče širenje krvnih žila, dok vitamini A, C, B6, magnezij i kalij dodatno podržavaju rad srca.
Tri zdrava sladoleda koja možete napraviti za pet minuta - i poslužiti svakom nutricionistu
5. Može smanjiti upalu i oksidativni stres
Antioksidansi poput vitamina C i likopena mogu ublažiti upalne procese u tijelu te pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.
6. Korisna za kosti i zglobove
Beta-kriptoksantin iz lubenice može smanjiti upalu i pridonijeti zaštiti od bolesti poput osteoporoze i reumatoidnog artritisa.
7. Može pomoći kod degeneracije makule
Makula ili žuta pjega je područje u središtu mrežnice oka odgovorno za centralni vid, oštrinu vida i razlikovanje detalja. To je mjesto na kojem se fokusiraju svjetlosne zrake, omogućavajući nam jasno čitanje, prepoznavanje lica i obavljanje drugih vizualnih zadataka. Likopen iz lubenice navodno može smanjiti rizik od starosne makularne degeneracije, no potrebna su daljnja istraživanja.
8. Ublažava bolove u mišićima
Ako ste pretjerali s plivanjem pa vas bole mišići, lubenica i tu može pomoći. Citrulin pomaže kod oporavka mišića pa i konzumacija same lubenice može imati sličan učinak.
9. Doprinosi zdravlju kože
Vitamini A i C, kojima lubenica obiluje, ključni su za zdravu kožu jer potiču stvaranje kolagena i regeneraciju stanica.
10. Pomaže probavi
Zahvaljujući vodi i vlaknima, lubenica podržava zdravu probavu i redovitu stolicu.
Mnogi se pitaju, s obzirom na slatkoću okusa, sadrži li lubenica puno šećera. Zapravo i ne. Iako sadrži prirodne šećere, lubenica ima manji udio šećera od mnogih drugih voćki, što je čini pogodnom i za osobe s dijabetesom, naravno uz umjerenu konzumaciju.
Znate li koliko je rajčica zdrava? Štiti zdravlje srca i kože, ali i prevenira rak
Priprema soka od lubenice ne može biti jednostavnija. Nije vam potreban nikakav skupi sokovnik, dovoljan je običan blender.
Sastojci:
Upute:
Prerežite lubenicu na pola pa velikom žlicom izvadite meso i stavite ga u blender.
Miksajte lubenicu dok se potpuno ne usitni (oko 1 minute). Po želji dodajte i sok limete za dodatni okus te miksajte još nekoliko sekundi.
Ako je lubenica bila vlaknasta ili puna sjemenki, procijedite sok kroz gusto sito u vrč. U protivnom sok možete odmah uliti u čaše s ledom.
Sok možete čuvati pokriven u hladnjaku do 4 dana. Prije posluživanja samo dobro promiješajte.
Sok je prirodno sladak, pa nije potrebno dodavati šećer. Ali ako dodate kockice leda i kakav ukras na čašu, vaši će gosti biti oduševljeni – i zdraviji.
Uživajte!
Dijana K.M.