10 zdravstvenih prednosti lubenice i recept za sok koji ćete isprobati već danas

freepik

freepik

Ima li netko tko ne voli lubenicu? Ona je uistinu nezaobilazan sastojak naših hladnjaka u ljetnim mjesecima, a ono što možda niste znali je da, osim što osvježava za ljetnih vrućina, lubenica je i izuzetno zdrava! Bogata je antioksidansima i hranjivim tvarima, a osim što pomaže pri hidrataciji, može doprinijeti zdravlju srca, smanjiti rizik od pojedinih bolesti i pozitivno utjecati na opće zdravlje. Stoga idemo malo bolje upoznati lubenicu.

Ovo sočno i slatko voće mnogima je omiljena ljetna poslastica za osvježenje tijekom vrućih dana. S jarko crvenim mesom i sitnim sjemenkama, lubenica obiluje vitaminima A i C te drugim korisnim tvarima.

Deset najvažnijih zdravstvenih prednosti lubenice

1. Pomaže u održavanju hidratacije

Ovo je nešto što je poznato – da, lubenica se uistinu sastoji većinom od vode, što ju čini idealnom za unos tekućine tijekom dana. Hrana s visokim udjelom vode ima malo kalorija a to može pomoći kod kontrole tjelesne mase jer pruža osjećaj sitosti.

2. Lubenica je bogata hranjivim tvarima

Sadrži kalij, magnezij, citrulin te snažne antioksidanse poput likopena i karotenoida. A sad malo o brojevima… U samo jednoj šalici (152 g) lubenice nalaze se:

  • Kalorije: 46
  • Ugljikohidrati: 11,5 g
  • Šećeri: 9,4 g
  • Vitamin C: 14% dnevne potrebe
  • Vitamin A: 5% dnevne potrebe

3. Moguć antikancerogeni učinak

Likopen i kukurbitacin E, prisutni u lubenici, po nekim istraživanjima mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka poput raka prostate i debelog crijeva. Ipak uzmimo ovo s rezervom jer stručnjaci se slažu da su potrebna dodatna istraživanja.

4. Podržava zdravlje srca

Sastojci lubenice mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka i kolesterola. Citrulin potiče širenje krvnih žila, dok vitamini A, C, B6, magnezij i kalij dodatno podržavaju rad srca.

Tri zdrava sladoleda koja možete napraviti za pet minuta - i poslužiti svakom nutricionistu

5. Može smanjiti upalu i oksidativni stres

Antioksidansi poput vitamina C i likopena mogu ublažiti upalne procese u tijelu te pomoći u prevenciji kroničnih bolesti, uključujući Alzheimerovu bolest.

6. Korisna za kosti i zglobove

Beta-kriptoksantin iz lubenice može smanjiti upalu i pridonijeti zaštiti od bolesti poput osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

7. Može pomoći kod degeneracije makule

Makula ili žuta pjega je područje u središtu mrežnice oka odgovorno za centralni vid, oštrinu vida i razlikovanje detalja. To je mjesto na kojem se fokusiraju svjetlosne zrake, omogućavajući nam jasno čitanje, prepoznavanje lica i obavljanje drugih vizualnih zadataka. Likopen iz lubenice navodno može smanjiti rizik od starosne makularne degeneracije, no potrebna su daljnja istraživanja.

8. Ublažava bolove u mišićima

Ako ste pretjerali s plivanjem pa vas bole mišići, lubenica i tu može pomoći. Citrulin pomaže kod oporavka mišića pa i konzumacija same lubenice može imati sličan učinak.

9. Doprinosi zdravlju kože

Vitamini A i C, kojima lubenica obiluje, ključni su za zdravu kožu jer potiču stvaranje kolagena i regeneraciju stanica.

10. Pomaže probavi

Zahvaljujući vodi i vlaknima, lubenica podržava zdravu probavu i redovitu stolicu.

Ako vas brine šećer...

Mnogi se pitaju, s obzirom na slatkoću okusa, sadrži li lubenica puno šećera. Zapravo i ne. Iako sadrži prirodne šećere, lubenica ima manji udio šećera od mnogih drugih voćki, što je čini pogodnom i za osobe s dijabetesom, naravno uz umjerenu konzumaciju.

Znate li koliko je rajčica zdrava? Štiti zdravlje srca i kože, ali i prevenira rak

Recept koji želite isprobati - sok od lubenice

Priprema soka od lubenice ne može biti jednostavnija. Nije vam potreban nikakav skupi sokovnik, dovoljan je običan blender.

Sastojci:

  • 1 mala slatka lubenica (oko 2,5 – 3 kg)
  • Sok 1 male limete (po želji)

Upute:

Prerežite lubenicu na pola pa velikom žlicom izvadite meso i stavite ga u blender.

Miksajte lubenicu dok se potpuno ne usitni (oko 1 minute). Po želji dodajte i sok limete za dodatni okus te miksajte još nekoliko sekundi.

Ako je lubenica bila vlaknasta ili puna sjemenki, procijedite sok kroz gusto sito u vrč. U protivnom sok možete odmah uliti u čaše s ledom.

Sok možete čuvati pokriven u hladnjaku do 4 dana. Prije posluživanja samo dobro promiješajte.

Sok je prirodno sladak, pa nije potrebno dodavati šećer. Ali ako dodate kockice leda i kakav ukras na čašu, vaši će gosti biti oduševljeni – i zdraviji.

Uživajte!

Dijana K.M. 


Podijeli: Facebook Twiter