freepik
Povrće je prepuno hranjivih tvari koje podržavaju opće zdravlje, pomažući vam da živite dugo i vitalno. Dobra vijest? Svako povrće mogu pozitivno utjecati na vaš životni vijek, tako da postoji puni opcija.
Ali ako bismo morali izdvojiti jedno povrće kao najbolje za dugovječnost, koje bi to bilo? Prenosimo savjete registrirane nutricionistice Nishe Melvani koja otkriva koje je voće najbolji izbor za dug i zdrav život.
Melvani ističe kelj, popularno i svestrano lisnato povrće. Zbog bogatog sadržaja ključnih hranjivih tvari – posebno antioksidansa i vlakana – kelj prednjači u kategoriji povrća za dugovječnost.
“Kelj sadrži nekoliko važnih antioksidansa,” kaže Melvani. Među njima su karotenoidi (kao što su lutein i beta-karoten) i vitamin C, koji pomažu neutralizirati štetne slobodne radikale i smanjiti oksidativni stres u tijelu. To je značajno za dugovječnost, jer kronični oksidativni stres može pridonijeti razvoju kroničnih bolesti koje mogu skratiti životni vijek.
Osim toga, vitamin C “podržava funkciju imunološkog sustava potičući proizvodnju i rad bijelih krvnih stanica, pomažući tijelu da učinkovitije bori protiv infekcija,” dodaje Melvani. “Vitamin C također pomaže zacjeljivanju rana i održavanju zdrave kože potičući proizvodnju kolagena.” Konačno, kelj pruža glukozinolate, spojeve povezane s nižim rizikom od kroničnih bolesti zbog svojih snažnih protuupalnih i antioksidativnih svojstava.
Prema Melvani, ta vlakna uključuju netopiva vlakna, koja povećavaju volumen stolice i potiču redovitu probavu, te topiva vlakna, koja hrane korisne bakterije u crijevima. Potonja također podržavaju proizvodnju kratkolančanih masnih kiselina u crijevima, koje smanjuju upalu i jačaju imunitet.
Muči vas visoki tlak ljeti? Top 9 biljaka koje će pomoći da ga držite pod kontrolom
Topiva vlakna također pomažu u regulaciji kolesterola i šećera u krvi, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2. “Podržavajući zdravlje crijeva, snižavajući kolesterol, kontrolirajući šećer u krvi i smanjujući kronične upale, vlakna u kelju mogu pomoći u prevenciji bolesti vezanih uz starost i potaknuti dulji i zdraviji život,” kaže Melvani.
“Kelj je bogat hranjivim tvarima važnima za jake i zdrave kosti,” kaže Melvani. “Sadrži vitamin K, koji pomaže tijelu da proizvodi proteine potrebne za mineralizaciju i čvrstoću kostiju.” Kelj također pruža kalcij, koji gradi i održava gustoću kostiju, te magnezij, koji podržava strukturu kostiju i pomaže tijelu da učinkovitije koristi kalcij. Zajedno, ti nutrijenti mogu ojačati kosti i potencijalno smanjiti rizik od padova koji mogu dovesti do ozbiljnih prijeloma i time lošije kvalitete života.
Kelj je svestrano povrće koje se može dodati u razne recepte. Evo nekoliko odličnih načina kako povećati unos kelja:
Dodajte u smoothie
Obogatite svoj sljedeći smoothie šakom kelja. Ako vam je okus gorak, pomiješajte ga sa slatkim sastojcima poput ananasa ili javorovog sirupa.
Dodajte u juhe
U juhe ili gulaše dodajte narezani kelj i kuhajte još pet minuta dok listovi ne uvenu. Time ćete dodati boju i hranjive tvari.
Preporuke nutricionistice: Što jesti ljeti, kako se hidratizirati i 5 brzih recepata za vruće dane
Koristite u salatama
Kelj je odlična podloga za salate, pod uvjetom da ga pravilno pripremite – masirajte listove s maslinovim uljem ili ih barem ostavite da odstoje u kiselom preljevu.
Pržite kao prilog
Za jednostavan način uživanja u kelju, kratko ga popržite na maslinovom ulju i omiljenim začinima. Poslužite uz glavno jelo ili u kombinaciji sa slatkim krumpirom.
Ispecite čips
Kada poželite hrskavi međuobrok, napravite čips od kelja. Listove premažite maslinovim uljem i začinima te pecite dok ne postanu hrskavi. Savjet: poslužite kao dodatak juhama.
A.A.